Ekspresowe w przygotowaniu, idealne na jeden kęs, imprezowe roladki z tortilli z pysznymi dodatkami: serkiem śmietankowym, papryką, mozzarellą, salami i sałatą lodową. Świetnie sprawdzą się na sylwestra i nie tylko.
Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką - składniki:
4 duże tortille
180 g puszystego serka śmietankowego typu Almette lub Twój Smak
Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką - przepis:
Do miseczki przełóż serek śmietankowy, dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz mozzarellę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami sycylijskimi. Dokładnie wymieszaj.
Na każdej tortilli rozsmaruj porcję serka śmietankowego z dodatkami, ułóż 3 plastry salami i 2 liście sałaty lodowej pozbawionej twardego nerwu.
Tortille zwiń ściśle, a następnie zawiń w folię spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki, odwiń tortille z folii i każdą z nich pokrój na około 8-10 części.
Naleśniki nadziane aromatycznym farszem składającym się z mielonego mięsa wieprzowego, czerwonej fasoli, kukurydzy i koncentratu pomidorowego, zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą.
Naleśniki zapiekane po meksykańsku - składniki na naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Naleśniki zapiekane po meksykańsku - składniki na farsz:
Naleśniki zapiekane po meksykańsku - składniki na sos pomidorowy:
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2 puszki krojonych pomidorów
przyprawy: sól, pieprz, oregano
Pozostałe składniki:
350 g tartej, żółtej mozzarelli
Naleśniki zapiekane po meksykańsku - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj.
Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. Dodaj mielone mięso. Smaż 12 minut. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą paprykę, kurkumą, oregano i bazylię.
Na patelnię wlej bulion i dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
Na patelnię dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę. Wymieszaj. Gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut.
Zrób sos pomidorowy. Do rondelka wlej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut bez przykrycia.
Złóż naleśniki. Na każdym naleśniku wyłóż porcję nadzienia mięsnego, posyp porcją sera i zwiń w rulony.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub olejem. Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmaruj sosem pomidorowym, posyp tartą mozzarellą.
Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Wyśmienite wafle tortowe przełożone masą mleczną z Nutellą oraz masą orzechowo-kakaową, oblane polewą czekoladową, które swym smakiem przypominają popularne cukierki Michałki. Pycha!
Wafle Michałki - składniki:
3 suche wafle tortowe
60 g orzechów laskowych
170 g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka mleka w proszku + 3 łyżki mleka w proszku
300 g serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżki Nutelli
1,5 łyżki kakao
Wafle Michałki - składniki na polewę:
120 g gorzkiej czekolady
15 g masła
2 łyżki śmietany kremówki 30%
Wafle Michałki - przepis:
Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni. Orzechy wsyp na suchą ściereczkę, umieść między dłońmi i energicznie potrzyj, by pozbyć się skórki. Orzechy laskowe drobno posiekaj.
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, naprzemiennie dodawaj serek homogenizowany i mleko w proszku (1 szklankę). Pod koniec miksowania dodaj Nutellę, wymieszaj.
Odłóż 1/3 masy. Dodaj do niej kakao i posiekane orzechy. Wymieszaj.
Na pierwszym waflu rozsmaruj masę z kakao i posiekanymi orzechami. Przykryj drugim waflem, lekko dociśnij.
Do pozostałej masy dodaj 3 łyżki mleka w proszku, krótko zmiksuj. Masę rozsmaruj na drugim waflu. Przykryj trzecim waflem, lekko dociśnij. Na wierzchu wafla połóż deskę do krojenia, by lekko go dociążyć. Tak przygotowanego wafla włóż na minimum 4 godziny do lodówki.
Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej roztop masło, śmietanę kremówkę i czekoladę. Połącz do uzyskania jednolitej masy, pozostaw do lekkiego ostudzenia. Polewę rozsmaruj na wierzchu wafla. Włóż do lodówki do zastygnięcia.
Wafla wyjmij z lodówki i pokrój na mniejsze prostokąty.
Przepis na quesadillę, czyli przepyszną, ekspresową w przygotowaniu przekąskę składającą się z dwóch placków tortilli, które kryją w swym wnętrzu wyśmienite dodatki: kurczaka, paprykę, kukurydzę, sałatę i ser żółty. Podane proporcje pozwalają na przygotowanie dwóch dużych quesadilli.
Filet z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem granulowanym.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kurczaka. Smaż do zarumienienia. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojoną w paski paprykę. Smaż 3 minuty. Dodaj odsączoną kukurydzę, wymieszaj. Zdejmij z ognia.
Na czystej patelni rozgrzej niewielką ilością oleju. Na patelnię połóż placek tortilli. Na tortilli ułóż kolejno dwie garście sałaty, kurczaka z warzywami i starty na dużych oczkach tarki lub pokrojony w plastry ser żółty. Całość przykryj drugim plackiem tortilli. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 3 minuty. Pomagając sobie dużym talerzem, przekręć tortillę na na drugą stronę. Kolejno smaż przez około 3 minuty - do zarumienienia.
Niezawodny przepis na śledzie po grecku, czyli filety śledziowe z cebulą, marchewką, pietruszką i koncentratem pomidorowym.
Śledzie po grecku - składniki:
500 g filetów śledziowych
3 cebule
3 marchewki
1 pietruszka
0,5 szklanki wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
6 łyżek oleju
Śledzie po grecku - przepis:
Filety mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz startą na dużych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę. Całość smaż na średniej mocy palnika przez 8 minut. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
Na patelnię wlej 0,5 szklanki wody. Duś do momentu całkowitego odparowania płynu. Całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
Śledzie pokrój na niewielkie kawałki. Wymieszaj z ostudzonymi warzywami. Przełóż do słoika. Wstaw do lodówki na minimum kilkanaście godzin.
Filety śledziowe podane z sosem tatarskim, czyli majonezowo-śmietanowym sosie z dodatkiem ogórków kiszonych, grzybków marynowanych i cebuli.
Śledzie w sosie tatarskim - składniki:
500 g filetów śledziowych
3 średnie ogórki kiszone
3/4 szklanki pieczarek marynowanych lub grzybków
0,5 cebuli
2 gałązki natki pietruszki
3 wiązki szczypiorku
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
1,5 łyżeczki musztardy miodowej
0,5 łyżeczki miodu
0,5 łyżeczki soku z cytryny
sól i świeżo mielony pieprz
Śledzie w sosie tatarskim - składniki:
Filety mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
Przygotuj sos tatarski. Ogórki kiszone, pieczarki marynowane lub grzybki, cebulę, natkę pietruszki i szczypiorek bardzo drobno pokrój. Przełóż do miski. Dodaj śmietanę, majonez, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Wymoczone i wysuszone filety śledziowe wyłóż na talerz i polej sosem tatarskim.
Grzyby wypłucz zimną wodą, następnie zalej 1 i 1/4 szklanki zimnej wody i odstaw do namoczenia na 12 godzin.
Nie wylewaj wody po moczeniu grzybów. Grzyby drobno pokrój.
Kapustę kiszoną opłucz, pokrój i przełóż do garnka. Dodaj również pokrojone grzyby i pokrojoną w kostkę cebulę. Do kapusty wlej wodę po moczeniu grzybów. Dodaj ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe.
Do garnka wlej bulion, dodaj drobno pokrojone śliwki oraz miód. Całość gotuj na najniższej mocy palnika przez 2 godziny. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę bulionu.
Pod koniec gotowania dodaj do kapusty sos sojowy i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj.
Wspaniałe, pyszne, a do tego świetnie prezentujące się warstwowe, kremowe, mocno wiśniowe ciasto składające się z biszkoptu makowego, kremu śmietankowo-jogurtowego, warstwy wiśniowej oraz kremu śmietankowego z mascarpone.
Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na biszkopt makowy:
4 jajka
106 g cukru
80 g mąki pszennej tortowej
26 g mąki ziemniaczanej
4,5 łyżki maku
26 g oleju
Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na krem jogurtowo-śmietankowy:
2 galaretki o smaku wiśniowym
400 ml wrzątku
500 ml śmietany kremówki 30%
100 g cukru pudru
400 g gęstego jogurtu greckiego
Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na warstwę wiśniową:
2 galaretki o smaku wiśniowym
700 ml wrzątku
300 g wiśni
Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na warstwę śmietankową:
250 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki zimnej wody
4 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki:
75 g białej czekolady
Ciasto wiśniowo-makowe - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt makowy. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną oraz mak. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
Przygotuj krem śmietankowo-jogurtowy. Dwie galaretki wiśniowe rozpuść w 400 ml wrzątku. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Dodaj jogurt grecki, krótko zmiksuj. Następnie w kilku partiach wlej ostudzoną galaretkę (UWAGA!!! Galaretka nie może być tężejąca!). Po każdym dodaniu krótko zmiksuj.
Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż 2/3 kremu, przykryj drugim blatem biszkoptu, wyłóż pozostałą część kremu. Ciasto wstaw na około 2 godziny do lodówki, do całkowitego stężenia.
Przygotuj warstwę wiśniową. Dwie galaretki wiśniowe rozpuść w 700 ml wrzątku. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Wiśnie zmiksuj blenderem na mus.
Do lekko stężałej galaretki dodaj mus wiśniowy, wymieszaj. Powstałą masę wylej na krem w blaszce. Ponownie wstaw do lodówki, by masa wiśniowa całkowicie stężała.
Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny, gęsty krem. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
Krem śmietankowy wyłóż na warstwę wiśniową. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki białą czekoladą. Ciasto wstaw na całą noc do lodówki.