Przepyszne i niezwykle aromatyczne placki na skyrze z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i budyniu waniliowego. Z podanego poniżej przepisu usmażysz prawdziwą górę tych wyśmienitych placuszków. Bardzo polecam!
Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze - składniki:
- 500 g naturalnego skyru
- 3 jajka rozmiar L
- świeżo wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
- olej do smażenia
Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze - przepis:
- Do miski przełóż skyr, dodaj jajka, sok z pomarańczy, cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy. Zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Ponownie zmiksuj do połączenia.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.