Przepyszne i niezwykle aromatyczne placki na skyrze z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i budyniu waniliowego. Z podanego poniżej przepisu usmażysz prawdziwą górę tych wyśmienitych placuszków. Bardzo polecam!
Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze - składniki:
500 g naturalnego skyru
3 jajka rozmiar L
świeżo wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
olej do smażenia
Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze - przepis:
Do miski przełóż skyr, dodaj jajka, sok z pomarańczy, cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy. Zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Ponownie zmiksuj do połączenia.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Lekkie, pyszne, zdrowe danie składające się z pieczonego w parmezanie, czosnku i ziołach kurczaka, cukinii i pomidorków koktajlowych.
Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi - składniki:
3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
0,5 szklanki tartego parmezanu
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cukinia
około 15 pomidorków koktajlowych lub daktylowych
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła włoskie
Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz.
W misce wymieszaj parmezan, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tymianek, zioła włoskie, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek.
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i dokładnie natrzyj 2/3 powyższej mieszanki z parmezanem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Ułóż plastry cukinii i posyp pozostałą 1/3 mieszanki z parmezanem. Na cukinii ułóż kurczaka. Wokół kurczaka ułóż pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki.
Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut.
Pyszne, kremowe, warstwowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach z kremem budyniowym i kremem mascarpone z Nutellą.
Kostka królowej - składniki:
6 żółtek
150 g cukru
16 g cukru waniliowego
2 szklanki mleka
2 płaskie łyżki mąki pszennej
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka śmietany kremówki 30%
200 g miękkiego masła
Pozostałe składniki:
około 300 g jasnych herbatników
150 g mascarpone
2 łyżki Nutelli
około 50 g gorzkiej czekolady
Kostka Królowej - przepis:
Przygotuj krem. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka, cukier i cukier waniliowy. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj 0,5 szklanki mleka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy.
W garnku zagotuj pozostałe 1,5 szklanki mleka. Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj i ponownie zagotuj. Teraz na gotujące się mleko ze śmietaną wlej przygotowaną wcześniej mieszankę z żółtkami i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Miksuj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu budyniowego.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż ściśle herbatniki. Wyłóż 1/3 kremu, kolejną warstwę herbatników, ponownie 1/3 kremu, znowu herbatniki i pozostałą 1/3 kremu. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
Mascarpone zmiksuj z Nutellą. Powstały krem wyłóż na herbatniki. Wierzch ciasta oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Pełna smaku i warzyw, pyszna i szybka w przygotowaniu zupa z pulpecikami i ryżem.
Zupa z pulpecikami i ryżem - składniki na pulpety:
750 g drobiowego mięsa mielonego
1 cebula
mały pęczek natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
75 g ryżu długoziarnistego
sól i pieprz
mąka do obtoczenia pulpetów
Zupa z pulpecikami i ryżem - pozostałe składniki:
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
2250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
75 g ryżu długoziarnistego
2 jajka
sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
0,5 pęczka koperku
przyprawy: sól i pieprz
1 łyżka masła
olej do smażenia
Zupa z pulpecikami i ryżem - przepis:
Do miski przełóż mięso, dodaj drobno posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz oliwę z oliwek. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wyrób mięsną masę. Dodaj pół szklanki ryżu. Dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpeciki. Obtocz w mące.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i roztop masło. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojone w plasterki łodygi selera naciowego. Smaż przez 5 minut. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż 3 minuty. Do garnka wlej gorący bulion. Zawartość garnka zagotuj. Dodaj pulpeciki, ponownie zagotuj. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 25 minut. Dodaj ryż. Gotuj kolejne 10 minut.
Do wysokiego naczynia wbij jajka i dodaj sok z cytryny. Dodaj również chochlę gorącej zupy. Całość zmiksuj mikserem.
Garnek zdejmij z ognia. Powyższą mieszankę wlej do zupy, energicznie wymieszaj. Garnek z zupą ponownie postaw na ogniu, zagotuj. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek.
Przepyszne ciasto na wilgotnym, cienkim biszkopcie z dużą ilością kremu budyniowego z ananasami, bezą kokosową i gorzką czekoladą.
Ciasto Hawana - składniki na bezę kokosową:
4 białka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
200 g wiórków kokosowych
szczypta soli
Ciasto Hawana - składniki na biszkopt:
3 jajka
80 g cukru
60 g mąki pszennej tortowej
18 g mąki ziemniaczanej
18 g oleju
szczypta soli
Ciasto Hawana - składniki na krem budyniowy:
1 litr mleka
5 żółtek
150 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
3 budynie waniliowe (proszek: 3 x 40 g)
250 g masła
2 puszki ananasa
Pozostałe składniki:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
Ciasto Hawana - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj bezę kokosową. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując, kolejno dodawaj po łyżce cukru. Miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Pod koniec miksowania dodaj sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną. Dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj łyżką.
Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż masę na bezę. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Bezę piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj krem budyniowy. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka i cukier. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj 200 ml mleka, mąkę i proszki budyniowe. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy.
W garnku zagotuj 800 ml mleka. Mieszankę z żółtkami wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Miksuj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu budyniowego.
Kawałki ananasa odsącz i pokrój w kostkę. Dodaj do kremu budyniowego, wymieszaj.
Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż krem budyniowy z ananasem. Na wierzch wyłóż bezę kokosową, lekko dociśnij.
W kąpieli wodnej roztop czekoladę z mlekiem. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Na bezie kokosowej zrób z roztopionej czekolady esy-floresy. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
Pyszna, zdrowa i pożywna, zielona surówka z ogórków i awokado z wyśmienitym dresingiem składającym się z: soku z limonki, oliwy z oliwek, słodkiego sosu chili, czosnku i natki pietruszki.
Ekspresowa surówka z ogórków i awokado - składniki:
2 krótkie ogórki
2 awokado
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiego sosu chili
1 ząbek czosnku
0,5 małego pęczka natki pietruszki
sól i pieprz
Ekspresowa surówka z ogórków i awokado - przepis:
Ogórki obierz i drobno pokrój.
Awokado obierz, przekrój na pół, usuń pestkę. Pokrój w drobną kostkę.
W misce wymieszaj ogórki z awokado.
Do małego słoiczka dodaj wszystkie składniki na dressing, czyli sok z limonki, oliwę z oliwek, słodki sos chili, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Słoik zakręć, energicznie wstrząśnij, by dobrze wymieszać składniki.
Doskonały przepis na piersi z kurczaka podane w towarzystwie kremowego sosu przygotowanego na bazie bulionu drobiowego i mleka kokosowego z dodatkiem soku z limonki, papryki i czosnku. Polecam! :)
Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym - składniki:
3 filety z piersi kurczaka
1 mała cebula
1 papryka czerwona
3 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu drobiowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
400 g mleka kokosowego
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
garść natki pietruszki (świeżej lub suszonej)
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
olej do smażenia
Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym - przepis:
Kurczaka dopraw z obu stron solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj piersi z kurczaka i smaż na średniej mocy palnika przez około 8 minut z każdej strony, aż będą zarumienione. Piersi z kurczaka zdejmij z patelni i odłóż na bok.
Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć drobno posiekaną cebulę, paprykę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez około 6 minut - do miękkości warzyw.
W wysokim naczyniu wymieszaj bulion z kurczaka i mąkę kukurydzianą. Mieszankę wlej na patelnię. Dodaj kurkumę. Zawartość patelni doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez kilka minut, do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
Na patelnię wlej mleko kokosowe. Gotuj na dość niskiej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj sok z limonki i śmietanę, wymieszaj. Na patelnię dodaj kurczaka. Dopraw solą i pieprzem.
Patelnię przykryj pokrywką. Całość gotuj na niskiej mocy palnika przez 15 minut.
Kakaowy biszkopt przekładany aksamitnym, puszystym kremem jogurtowym i bananami.
Ciasto z kremem jogurtowym i bananami - składniki na biszkopt kakaowy:
4 jajka
106 g cukru
80 g mąki pszennej tortowej
26 g kakao
26 ml oleju
Ciasto z kremem jogurtowym i bananami - składniki na krem jogurtowy:
8 bananów
kilka łyżek soku z cytryny
25 g żelatyny
0,5 szklanki zimnej wody
350 ml śmietany kremówki
800 g jogurtu greckiego
6 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady
Ciasto z kremem jogurtowym i bananami - przepis:
W pierwszej kolejności zrób biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z kaka. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
Przygotuj krem jogurtowy. Pięć bananów obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół, skrop sokiem z cytryny. Pozostałe trzy banany obierz ze skórki, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Do jogurtu greckiego dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj.
Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 3 łyżki jogurtu greckiego, wymieszaj. Powstałą mieszankę cienkim strumieniem wlej do jogurtu greckiego, dokładnie zmiksuj. Dodaj ubitą śmietanę kremówkę. Wymieszaj łyżką.
Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptu. Wyłóż 1/3 kremu jogurtowego, ułóż połówki bananów, wyłóż połowę pozostałego kremu, równomiernie rozsmaruj, przykryj drugim blatem biszkoptu.
Do pozostałego kremu dodaj pokrojone w kostkę banany, wymieszaj i wyłóż na wierzch ciasta.
Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki gorzką czekoladą.
Wyśmienite, warzywne, wegetariańskie, rozgrzewające danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej, w którego skład wchodzi: soczewica, cebula, czosnek, papryka, suszone pomidory, czarna fasola i kukurydza. Pycha!
Chili sin carne - składniki:
2/3 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
600 ml bulionu warzywnego
1 mała czerwona papryka
6 połówek suszonych pomidorów z oleju
1 puszka odcedzonej i opłukanej czarnej fasoli (masa po odsączeniu: około 150 g)
1 puszka odcedzonej kukurydzy (masa po odsączeniu: około 150 g)
Ekspresowe w przygotowaniu, pyszne i puszyste rogaliki bez wyrastania z marmoladą. Rogaliki najlepiej smakują od razu po upieczeniu i lekkim ostudzeniu.
Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą - składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g serka waniliowego typu skyr
330 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
cukier puder do posypania
Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą - przepis:
Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj serek skyr waniliowy i śmietanę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto podziel na na trzy części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę marmolady i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika.
Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do zarumienienia.