Wyśmienite, warzywne, wegetariańskie, rozgrzewające danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej, w którego skład wchodzi: soczewica, cebula, czosnek, papryka, suszone pomidory, czarna fasola i kukurydza. Pycha!
Chili sin carne - składniki:
- 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1 mała czerwona papryka
- 6 połówek suszonych pomidorów z oleju
- 1 puszka odcedzonej i opłukanej czarnej fasoli (masa po odsączeniu: około 150 g)
- 1 puszka odcedzonej kukurydzy (masa po odsączeniu: około 150 g)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chili, oregano, kmin rzymski
- olej do smażenia
Chili sin carne - przepis:
- Soczewicę opłucz ciepłą wodą.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj opłukaną soczewicę. Cały czas mieszając, smaż przez 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, chili, oregano oraz kminem rzymskim. Smaż kolejne 3 minuty.
- Na patelnię wlej bulion, zagotuj. Zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut.
- Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz suszone pomidory. Smaż 5 minut. Dodaj fasolę i kukurydzę. Cały czas mieszając, gotuj przez 3 minuty.
- Dodaj zmiksowane blenderem pomidory z puszki, wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz