czwartek, 12 stycznia 2023

Chili sin carne

Wyśmienite, warzywne, wegetariańskie, rozgrzewające danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej, w którego skład wchodzi: soczewica, cebula, czosnek, papryka, suszone pomidory, czarna fasola i kukurydza. Pycha!
Chili sin carne


Chili sin carne - składniki:

  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała czerwona papryka
  • 6 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1 puszka odcedzonej i opłukanej czarnej fasoli (masa po odsączeniu: około 150 g)
  • 1 puszka odcedzonej kukurydzy (masa po odsączeniu: około 150 g)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chili, oregano, kmin rzymski
  • olej do smażenia

Chili sin carne - przepis:

  • Soczewicę opłucz ciepłą wodą. 
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj opłukaną soczewicę. Cały czas mieszając, smaż przez 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, chili, oregano oraz kminem rzymskim. Smaż kolejne 3 minuty. 
  • Na patelnię wlej bulion, zagotuj. Zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut. 
  • Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz suszone pomidory. Smaż 5 minut. Dodaj fasolę i kukurydzę. Cały czas mieszając, gotuj przez 3 minuty. 
  • Dodaj zmiksowane blenderem pomidory z puszki, wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut. 
  • Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 
Smacznego!
Chili sin carne

Chili sin carne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz