Przepyszne ciasto na wilgotnym, cienkim biszkopcie z dużą ilością kremu budyniowego z ananasami, bezą kokosową i gorzką czekoladą.
Ciasto Hawana - składniki na bezę kokosową:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 200 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
Ciasto Hawana - składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 60 g mąki pszennej tortowej
- 18 g mąki ziemniaczanej
- 18 g oleju
- szczypta soli
Ciasto Hawana - składniki na krem budyniowy:
- 1 litr mleka
- 5 żółtek
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 budynie waniliowe (proszek: 3 x 40 g)
- 250 g masła
- 2 puszki ananasa
Pozostałe składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
Ciasto Hawana - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj bezę kokosową. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując, kolejno dodawaj po łyżce cukru. Miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Pod koniec miksowania dodaj sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną. Dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż masę na bezę. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Bezę piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj krem budyniowy. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka i cukier. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj 200 ml mleka, mąkę i proszki budyniowe. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy.
- W garnku zagotuj 800 ml mleka. Mieszankę z żółtkami wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Miksuj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu budyniowego.
- Kawałki ananasa odsącz i pokrój w kostkę. Dodaj do kremu budyniowego, wymieszaj.
- Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż krem budyniowy z ananasem. Na wierzch wyłóż bezę kokosową, lekko dociśnij.
- W kąpieli wodnej roztop czekoladę z mlekiem. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Na bezie kokosowej zrób z roztopionej czekolady esy-floresy. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz