Przepyszne ciasto na wilgotnym, cienkim biszkopcie z dużą ilością kremu budyniowego z ananasami, bezą kokosową i gorzką czekoladą.
Ciasto Hawana - składniki na bezę kokosową:
4 białka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
200 g wiórków kokosowych
szczypta soli
Ciasto Hawana - składniki na biszkopt:
3 jajka
80 g cukru
60 g mąki pszennej tortowej
18 g mąki ziemniaczanej
18 g oleju
szczypta soli
Ciasto Hawana - składniki na krem budyniowy:
1 litr mleka
5 żółtek
150 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
3 budynie waniliowe (proszek: 3 x 40 g)
250 g masła
2 puszki ananasa
Pozostałe składniki:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
Ciasto Hawana - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj bezę kokosową. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując, kolejno dodawaj po łyżce cukru. Miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Pod koniec miksowania dodaj sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną. Dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj łyżką.
Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż masę na bezę. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Bezę piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj krem budyniowy. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka i cukier. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj 200 ml mleka, mąkę i proszki budyniowe. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy.
W garnku zagotuj 800 ml mleka. Mieszankę z żółtkami wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Miksuj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu budyniowego.
Kawałki ananasa odsącz i pokrój w kostkę. Dodaj do kremu budyniowego, wymieszaj.
Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż krem budyniowy z ananasem. Na wierzch wyłóż bezę kokosową, lekko dociśnij.
W kąpieli wodnej roztop czekoladę z mlekiem. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Na bezie kokosowej zrób z roztopionej czekolady esy-floresy. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz