Ekspresowe w przygotowaniu, pyszne i puszyste rogaliki bez wyrastania z marmoladą. Rogaliki najlepiej smakują od razu po upieczeniu i lekkim ostudzeniu.
Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą - składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g serka waniliowego typu skyr
- 330 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- cukier puder do posypania
Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą - przepis:
- Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj serek skyr waniliowy i śmietanę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto podziel na na trzy części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę marmolady i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika.
- Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do zarumienienia.
- Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz