wtorek, 10 stycznia 2023

Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą

Ekspresowe w przygotowaniu, pyszne i puszyste rogaliki bez wyrastania z marmoladą. Rogaliki najlepiej smakują od razu po upieczeniu i lekkim ostudzeniu. 
Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą


Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g serka waniliowego typu skyr
  • 330 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko 
  • cukier puder do posypania


Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą - przepis:

  • Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj serek skyr waniliowy i śmietanę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto podziel na na trzy części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę marmolady i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika. 
  • Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem. 
  • Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do zarumienienia.
  • Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem. 
Smacznego!
Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą

Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą

Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą

Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą

Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz