Ekspresowe w przygotowaniu, pyszne i puszyste rogaliki bez wyrastania z marmoladą. Rogaliki najlepiej smakują od razu po upieczeniu i lekkim ostudzeniu.
Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą - składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g serka waniliowego typu skyr
330 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
cukier puder do posypania
Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą - przepis:
Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj serek skyr waniliowy i śmietanę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto podziel na na trzy części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę marmolady i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika.
Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz