Pyszne, kremowe, niezwykle aromatyczne klopsiki z indyka w sosie ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem.
Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki na klopsiki:
- 600 g mielonego mięsa z indyka
- 100 g tartej mozzarelli
- 3 ząbki czosnku
- garść świeżej, posiekanej kolendry
- przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie
Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki na sos:
- 1 duża cebula
- 450 g mrożonego szpinaku (rozmróź przed gotowaniem)
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju (masa po odsączeniu: 200 g)
- 180 ml bulionu warzywnego
- 350 ml śmietany kremówki 30%
- 30 g tartego parmezanu
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
- olej do smażenia
Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:
- W dużej misce wymieszaj mięso z indyka, mozzarellę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła włoskie, posiekaną kolendrę, sól oraz pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę. Z powstałej masy uformuj niewielkie klopsiki.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj przygotowane klopsiki, smaż z obu stron do zarumienienia. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
- Na patelnię po smażeniu klopsików wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj rozmrożony szpinak, smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone w paski pomidory, smaż kolejne 3 minuty. Wlej bulion i śmietankę, dodaj parmezan. Wymieszaj. Całość gotuj przez około 8 minut - do lekkiego zredukowania sosu. Dopraw sos solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
- Do sosu włóż klopsiki, patelnię przykryj pokrywką, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz