Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Pyszne, kremowe, niezwykle aromatyczne klopsiki z indyka w sosie ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem.
Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki na klopsiki:
600 g mielonego mięsa z indyka
100 g tartej mozzarelli
3 ząbki czosnku
garść świeżej, posiekanej kolendry
przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie
Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki na sos:
1 duża cebula
450 g mrożonego szpinaku (rozmróź przed gotowaniem)
1 słoik suszonych pomidorów w oleju (masa po odsączeniu: 200 g)
180 ml bulionu warzywnego
350 ml śmietany kremówki 30%
30 g tartego parmezanu
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
olej do smażenia
Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:
W dużej misce wymieszaj mięso z indyka, mozzarellę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła włoskie, posiekaną kolendrę, sól oraz pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę. Z powstałej masy uformuj niewielkie klopsiki.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj przygotowane klopsiki, smaż z obu stron do zarumienienia. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
Na patelnię po smażeniu klopsików wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj rozmrożony szpinak, smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone w paski pomidory, smaż kolejne 3 minuty. Wlej bulion i śmietankę, dodaj parmezan. Wymieszaj. Całość gotuj przez około 8 minut - do lekkiego zredukowania sosu. Dopraw sos solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Do sosu włóż klopsiki, patelnię przykryj pokrywką, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz