Pyszne, kremowe, warstwowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach z kremem budyniowym i kremem mascarpone z Nutellą.
Kostka królowej - składniki:
- 6 żółtek
- 150 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- 200 g miękkiego masła
Pozostałe składniki:
- około 300 g jasnych herbatników
- 150 g mascarpone
- 2 łyżki Nutelli
- około 50 g gorzkiej czekolady
Kostka Królowej - przepis:
- Przygotuj krem. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka, cukier i cukier waniliowy. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj 0,5 szklanki mleka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy.
- W garnku zagotuj pozostałe 1,5 szklanki mleka. Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj i ponownie zagotuj. Teraz na gotujące się mleko ze śmietaną wlej przygotowaną wcześniej mieszankę z żółtkami i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Miksuj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu budyniowego.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż ściśle herbatniki. Wyłóż 1/3 kremu, kolejną warstwę herbatników, ponownie 1/3 kremu, znowu herbatniki i pozostałą 1/3 kremu. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
- Mascarpone zmiksuj z Nutellą. Powstały krem wyłóż na herbatniki. Wierzch ciasta oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
- Ciasto wstaw na całą noc do lodówki.
Twój przepis wygląda świetnie! Z pewnością również genialnie smakuje. Pozdrawiamy znad filiżanki aromatycznej kawy 😊
OdpowiedzUsuńSuper propozycja na wiele różnych okazji! Myślę, że takie ciasto zrobi furorę na niejednej imprezie urodzinowej! Mój syn za niedługo kończy 10 lat, dlatego z chęcią przyrządzę ten wypiek. Oprócz tego muszę pomyśleć nad prezentem, chociaż najprawdopodobniej zamówię klocki z firmy Cobi.
OdpowiedzUsuń