Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi
Lekkie, pyszne, zdrowe danie składające się z pieczonego w parmezanie, czosnku i ziołach kurczaka, cukinii i pomidorków koktajlowych.
Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi - składniki:
3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
0,5 szklanki tartego parmezanu
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cukinia
około 15 pomidorków koktajlowych lub daktylowych
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła włoskie
Piersi z kurczaka pieczone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz.
W misce wymieszaj parmezan, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tymianek, zioła włoskie, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek.
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i dokładnie natrzyj 2/3 powyższej mieszanki z parmezanem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Ułóż plastry cukinii i posyp pozostałą 1/3 mieszanki z parmezanem. Na cukinii ułóż kurczaka. Wokół kurczaka ułóż pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki.
Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut.
Przepis wygląda przepysznie! Jak tylko skończę remont kuchni to na pewno go wypróbuję! Muszę zadbać o to, aby moje wnętrze było funkcjonalne, dlatego wiem, że muszę zamówić wyposażenie szafek kuchennych, dzięki czemu przechowywanie naczyń będzie dużo łatwiejsze.
Przepis wygląda przepysznie! Jak tylko skończę remont kuchni to na pewno go wypróbuję! Muszę zadbać o to, aby moje wnętrze było funkcjonalne, dlatego wiem, że muszę zamówić wyposażenie szafek kuchennych, dzięki czemu przechowywanie naczyń będzie dużo łatwiejsze.
OdpowiedzUsuń