poniedziałek, stycznia 16, 2023

Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym

Doskonały przepis na piersi z kurczaka podane w towarzystwie kremowego sosu przygotowanego na bazie bulionu drobiowego i mleka kokosowego z dodatkiem soku z limonki, papryki i czosnku. Polecam! :)
Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym

Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 400 g mleka kokosowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • garść natki pietruszki (świeżej lub suszonej)
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • olej do smażenia


Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym - przepis:

  • Kurczaka dopraw z obu stron solą i pieprzem. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj piersi z kurczaka i smaż na średniej mocy palnika przez około 8 minut z każdej strony, aż będą zarumienione. Piersi z kurczaka zdejmij z patelni i odłóż na bok. 
  • Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć drobno posiekaną cebulę, paprykę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez około 6 minut - do miękkości warzyw.
  • W wysokim naczyniu wymieszaj bulion z kurczaka i mąkę kukurydzianą. Mieszankę wlej na patelnię. Dodaj kurkumę. Zawartość patelni doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez kilka minut, do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. 
  • Na patelnię wlej mleko kokosowe. Gotuj na dość niskiej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj sok z limonki i śmietanę, wymieszaj. Na patelnię dodaj kurczaka. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Patelnię przykryj pokrywką. Całość gotuj na niskiej mocy palnika przez 15 minut. 
  • Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym

Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym

Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym

Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym

1 komentarz:

  1. Super przepis! Jadłam kiedyś podobne danie, gdy byłam na wakacjach w Azji. Uwielbiam kosztować lokalne potrawy i już nie umiem się doczekać mojego kolejnego wyjazdu do Wietnamu. Z tego powodu stale obserwuję aktualne kursy walut forex.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger