Przepyszne i niezwykle aromatyczne placki na skyrze z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i budyniu waniliowego. Z podanego poniżej przepisu usmażysz prawdziwą górę tych wyśmienitych placuszków. Bardzo polecam!
Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze - składniki:
500 g naturalnego skyru
3 jajka rozmiar L
świeżo wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
olej do smażenia
Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze - przepis:
Do miski przełóż skyr, dodaj jajka, sok z pomarańczy, cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy. Zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Ponownie zmiksuj do połączenia.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Placki wyglądają przepysznie! Na pewno wypróbuję ten przepis na jutrzejsze śniadanie! Odkąd mam nową kuchnię to z chęcią w niej eksperymentuję z różnymi daniami, dlatego nie umiem się doczekać aż odtworzę Twoją propozycję! Pozdrawiam.
Przepysznie wyglądają. :) Dodatek pomarańczy i budyniu waniliowego brzmi jak połączenie idealne.
OdpowiedzUsuńPlacki wyglądają przepysznie! Na pewno wypróbuję ten przepis na jutrzejsze śniadanie! Odkąd mam nową kuchnię to z chęcią w niej eksperymentuję z różnymi daniami, dlatego nie umiem się doczekać aż odtworzę Twoją propozycję! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń