wtorek, 31 stycznia 2023

Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze

Przepyszne i niezwykle aromatyczne placki na skyrze z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i budyniu waniliowego. Z podanego poniżej przepisu usmażysz prawdziwą górę tych wyśmienitych placuszków. Bardzo polecam!
Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze


Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze - składniki:

  • 500 g naturalnego skyru
  • 3 jajka rozmiar L
  • świeżo wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
  • olej do smażenia

Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze - przepis:

  • Do miski przełóż skyr, dodaj jajka, sok z pomarańczy, cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy. Zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Ponownie zmiksuj do połączenia.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze

Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze

Pomarańczowe placki budyniowe na skyrze

2 komentarze:

  1. Przepysznie wyglądają. :) Dodatek pomarańczy i budyniu waniliowego brzmi jak połączenie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Placki wyglądają przepysznie! Na pewno wypróbuję ten przepis na jutrzejsze śniadanie! Odkąd mam nową kuchnię to z chęcią w niej eksperymentuję z różnymi daniami, dlatego nie umiem się doczekać aż odtworzę Twoją propozycję! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń