Pyszne, puszyste, cudownie pachnące ślimaczki drożdżowe z dużą ilością mlecznej czekolady. Bardzo polecam ten przepis!
Ślimaczki drożdżowe z czekoladą - składniki na ciasto drożdżowe:
40 g świeżych drożdży
120 ml ciepłego mleka
500 g mąki pszennej tortowej
2 jajka
1 żółtko
80 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
100 g masła
Ślimaczki drożdżowe z czekoladą - składniki na nadzienie:
70 g masła
1 łyżka kakao
6 łyżek cukru trzcinowego
120 g mlecznej czekolady
Pozostałe składniki:
letnie mleko do posmarowania ślimaczków
Ślimaczki drożdżowe z czekoladą - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć. Następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 40 x 35 cm. Wierzch ciasta posmaruj roztopionym masłem, następnie posyp przesianym kakao, cukrem trzcinowym i mleczną czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Całość zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na około 3-centymetrowe kawałki.
Ślimaczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Wierzch bułek posmaruj niewielką ilością ciepłego mleka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz