Pełna smaku i warzyw, pyszna i szybka w przygotowaniu zupa z pulpecikami i ryżem.
Zupa z pulpecikami i ryżem - składniki na pulpety:
750 g drobiowego mięsa mielonego
1 cebula
mały pęczek natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
75 g ryżu długoziarnistego
sól i pieprz
mąka do obtoczenia pulpetów
Zupa z pulpecikami i ryżem - pozostałe składniki:
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
2250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
75 g ryżu długoziarnistego
2 jajka
sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
0,5 pęczka koperku
przyprawy: sól i pieprz
1 łyżka masła
olej do smażenia
Zupa z pulpecikami i ryżem - przepis:
Do miski przełóż mięso, dodaj drobno posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz oliwę z oliwek. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wyrób mięsną masę. Dodaj pół szklanki ryżu. Dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpeciki. Obtocz w mące.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i roztop masło. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojone w plasterki łodygi selera naciowego. Smaż przez 5 minut. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż 3 minuty. Do garnka wlej gorący bulion. Zawartość garnka zagotuj. Dodaj pulpeciki, ponownie zagotuj. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 25 minut. Dodaj ryż. Gotuj kolejne 10 minut.
Do wysokiego naczynia wbij jajka i dodaj sok z cytryny. Dodaj również chochlę gorącej zupy. Całość zmiksuj mikserem.
Garnek zdejmij z ognia. Powyższą mieszankę wlej do zupy, energicznie wymieszaj. Garnek z zupą ponownie postaw na ogniu, zagotuj. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek.
Uwielbiam wszelkie zupy, szczególnie w okresie zimowo-jesiennym. Nie ma nic lepszego na rozgrzanie, niż właśnie taka smaczna i pożywna zupa. Dziękuję ci za ten przepis. Na pewno go wykorzystam w swojej kuchni.
Uwielbiam wszelkie zupy, szczególnie w okresie zimowo-jesiennym. Nie ma nic lepszego na rozgrzanie, niż właśnie taka smaczna i pożywna zupa. Dziękuję ci za ten przepis. Na pewno go wykorzystam w swojej kuchni.
OdpowiedzUsuń