środa, 25 stycznia 2023

Zupa z pulpecikami i ryżem

Pełna smaku i warzyw, pyszna i szybka w przygotowaniu zupa z pulpecikami i ryżem. 
Zupa z pulpecikami i ryżem

Zupa z pulpecikami i ryżem - składniki na pulpety:

  • 750 g drobiowego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 75 g ryżu długoziarnistego
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia pulpetów

Zupa z pulpecikami i ryżem - pozostałe składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 75 g ryżu długoziarnistego
  • 2 jajka
  • sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

Zupa z pulpecikami i ryżem - przepis:

  • Do miski przełóż mięso, dodaj drobno posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz oliwę z oliwek. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wyrób mięsną masę. Dodaj pół szklanki ryżu. Dokładnie wymieszaj. 
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpeciki. Obtocz w mące.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i roztop masło. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojone w plasterki łodygi selera naciowego. Smaż przez 5 minut. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż 3 minuty. Do garnka wlej gorący bulion. Zawartość garnka zagotuj. Dodaj pulpeciki, ponownie zagotuj. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 25 minut. Dodaj ryż. Gotuj kolejne 10 minut.
  • Do wysokiego naczynia wbij jajka i dodaj sok z cytryny. Dodaj również chochlę gorącej zupy. Całość zmiksuj mikserem.
  • Garnek zdejmij z ognia. Powyższą mieszankę wlej do zupy, energicznie wymieszaj. Garnek z zupą ponownie postaw na ogniu, zagotuj. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek. 
Smacznego!
Zupa z pulpecikami i ryżem

Zupa z pulpecikami i ryżem

Zupa z pulpecikami i ryżem

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszelkie zupy, szczególnie w okresie zimowo-jesiennym. Nie ma nic lepszego na rozgrzanie, niż właśnie taka smaczna i pożywna zupa. Dziękuję ci za ten przepis. Na pewno go wykorzystam w swojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń