Wyśmienite, szybkie w przygotowaniu gołąbki bez zawijania zapieczone w sosie pieczarkowym.
Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym - składniki na gołąbki:
- 350 g białej kapusty
- 125 g ryżu
- 1 średniej wielkości cebula
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz
- mąka do obtoczenia gołąbków
- olej do smażenia
Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym - składniki na sos pieczarkowy:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżeczki musztardy
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym - przepis:
- Kapustę czyść, obierz z twardych liści i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
- Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajko, kapustę, ryż, zeszkloną cebulę, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Całość wyrób na jednolitą masę.
- Lekko zwilżonymi dłońmi formuj gołąbki. Każdego gołąbka obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej olej. Gołąbki obsmaż z obu stron na delikatnie brązowy kolor.
- Usmażone gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż 10-12 minut - do całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem. Wlej bulion, dodaj musztardę i śmietanę kremówkę. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez 5 minut, często mieszając.
- Ułożone w naczyniu żaroodpornym gołąbki zalej sosem pieczarkowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.