Wyśmienite, szybkie w przygotowaniu gołąbki bez zawijania zapieczone w sosie pieczarkowym.
Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym - składniki na gołąbki:
350 g białej kapusty
125 g ryżu
1 średniej wielkości cebula
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
0,5 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz
mąka do obtoczenia gołąbków
olej do smażenia
Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym - składniki na sos pieczarkowy:
500 g pieczarek
1 cebula
1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
2 łyżeczki musztardy
150 ml śmietany kremówki 30%
sól i pieprz
olej do smażenia
Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym - przepis:
Kapustę czyść, obierz z twardych liści i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajko, kapustę, ryż, zeszkloną cebulę, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Całość wyrób na jednolitą masę.
Lekko zwilżonymi dłońmi formuj gołąbki. Każdego gołąbka obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej. Gołąbki obsmaż z obu stron na delikatnie brązowy kolor.
Usmażone gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego.
Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż 10-12 minut - do całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem. Wlej bulion, dodaj musztardę i śmietanę kremówkę. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez 5 minut, często mieszając.
Ułożone w naczyniu żaroodpornym gołąbki zalej sosem pieczarkowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
Wyśmienite, puszyste placki jogurtowe podane w towarzystwie bitej śmietany z jogurtem greckim i sosem truskawkowym. Prawdziwe niebo w gębie!
Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym - składniki na placki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
3 jajka rozmiar M
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka jogurtu greckiego
1 szklanka mleka
Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym - składniki na sos truskawkowy:
250 g truskawek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym - składniki na bitą śmietanę z jogurtem greckim:
3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
1,5 łyżeczki cukru pudru
0,5 szklanki jogurtu greckiego
Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj placki. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Odłóż na bok.
Do drugiej miski wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy i jogurt grecki. Miksuj do uzyskania gęstej i puszystej masy. Wlej mleko, krótko zmiksuj.
Do mokrych składników dodaj suche. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Do rondelka przełóż truskawki, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika i duś przez około 10 minut - do lekkiego rozpadnięcia się truskawek i zgęstnienia sosu.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Dodaj jogurt grecki, krótko zmiksuj.
Placki podawaj z bitą śmietaną z jogurtem i sosem truskawkowym.
Ekspresowe w przygotowaniu danie jednogarnkowe z makaronem w roli głównej z dodatkiem kurczaka i kremowego sosu to świetny pomysł pyszny i szybki obiad.
Danie jednogarnkowe z makaronem i kurczakiem - składniki:
3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
2 cebule
500 g makaronu
3 szklanki bulionu drobiowego
50 g masła
200 ml śmietany kremówki 30%
50 g serka śmietankowego typu Twój Smak czy Almette
Danie jednogarnkowe z makaronem i kurczakiem - przepis:
Sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek granulowany i zioła włoskie wymieszaj ze sobą.
Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Powstałą mieszanką pokrój kurczaka.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż 3 minuty. Następnie dodaj kurczaka, smaż do zarumienienia. Kurczaka z cebulą zdejmij z patelni, odłóż na bok.
Na patelnię wlej bulion i dodaj suchy makaron. Zagotuj. Patelnię przykryj pokrywką, ustaw na niską moc palnika i gotuj przez około 13 minut - do miękkości makaronu.
Na patelnię dodaj masło, wlej śmietankę, dodaj serek śmietankowy i tarty parmezan. Dodaj podsmażonego kurczaka z cebulą. Wymieszaj, gotuj jeszcze kilka minut, do momentu odpowiedniego zredukowania sosu.
Przepis na tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście z dużą ilością jabłek i bezową pianką.
Szarlotka - składniki na kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
5 żółtek
szczypta soli
Szarlotka - składniki na warstwę z jabłkami:
2 kg jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 łyżki bułki tartej
Szarlotka - składniki na bezę:
5 białek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
szczypta soli
Szarlotka - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, żółtka, szczyptę soli i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło.
Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel w proporcji 2:3. Większą częścią ciasta wylep dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut. Mniejszą część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na minimum 45 minut.
Wyjmij formę z ciastem z lodówki, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj warstwę z jabłkami. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jabłka przełóż do garnka wraz z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i duś przez około 10 minut.
Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, wciąż miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kolejno wlej sok z cytryny i dodaj proszek budyniowy. Krótko zmiksuj.
Ubitą pianę wyłóż na warstwę jabłek.
Na pianę zetrzyj, na dużych oczkach tarki, pozostałe ciasto schłodzone w zamrażalniku.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Aromatyczna i soczysta pierś z kurczaka pieczona w marynacie z octu balsamicznego, brązowego cukru i czosnku w towarzystwie pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli.
Filet z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą - składniki:
Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą - przepis:
Filety oczyść, osusz i posmaruj oliwą z oliwek. Dopraw czosnkiem granulowanym, oregano, bazylią, solą i pieprzem.
Formę do pieczenia wysmaruj oliwą z oliwek. Filety przełóż do naczynia. Wokół kurczaka ułóż pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę.
W misce wymieszaj ocet balsamiczny, cukier i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszanką dokładnie polej filety ułożone w naczyniu.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Po upływie tego czasu wierzch kurczaka posyp mozzarellą i piecz jeszcze przez 5 minut.
Pyszny schab pieczony w marynacie składającej się z brązowego cukru, octu ryżowego, soku z cytryny, ketchupu i suszonej cebuli. Pycha!
Schab w sosie z brązowego cukru i octu ryżowego - składniki:
10 plastrów schabu
3/4 szklanki octu ryżowego
2/3 szklanki soku z cytryny
3/4 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki ketchupu
3/4 szklanki wody
4,5 łyżki suszonej cebuli
przyprawy: sól i pieprz
Schab w sosie z brązowego cukru i octu ryżowego - przepis:
W misce wymieszaj ocet ryżowy, sok z cytryny, brązowy cukier, ketchup, wodę, suszoną cebulę, sól i pieprz. Do miski z marynatą dodaj kawałki schabu, dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień, kotlety wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez około 20 minut - do miękkości mięsa.
Pyszny kurczak smażony w gęstym, słodkim sosie przygotowanym na bazie słodkiego sosu chili podany w towarzystwie kremowego ryżu kokosowego. Prosty i szybki obiad w 20 minut!
Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym - składniki na ryż kokosowy:
1,5 szklanki ryżu jaśminowego lub basmati
400 g mleka kokosowego
1 szklanka wody
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym - składniki na kurczaka po azjatycku:
2 filety z piersi kurczaka
0,5 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki słodkiego sosu chili
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
sok wyciśnięty z 1 limonki
około 4 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
sól
olej do smażenia
dodatkowo: sezam + szczypiorek z 1 cebulki dymki
Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj ryż kokosowy. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1 szklankę wody z 400 g mleka kokosowego, solą i cukrem. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Ustaw niską moc palnika i gotuj ryż przez około 15 minut - do miękkości i całkowitego wchłonięcia płynu.
Przygotuj sos. Do rondelka wsyp brązowy cukier, dodaj słodki sos chili, sos sojowy, olej sezamowy, świeżo wyciśnięty sok z limonki, obrany i starty imbir oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Składniki podgrzewaj na dość niskiej mocy palnika przez około 15 minut - aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą , a sos zgęstnieje.
Przygotuj kurczaka. Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, pokrój w kostkę i dopraw solą. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojone kawałki kurczaka, smaż do lekkiego zarumienienia. Kiedy kurczak będzie już usmażony, na patelnię dodaj gęsty sos, dokładnie wymieszaj.
Kurczaka po azjatycku posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Podawaj z ryżem kokosowym.
Ekspresowe, pyszne, z wieloma zdrowymi składnikami batony owsiane z orzeszkami ziemnymi, ziarnami słonecznika, pestkami dyni, daktylami, suszonymi śliwkami, żurawiną i gorzką czekoladą.
Domowe batony owsiane bez pieczenia - składniki:
250 g płatków owsianych górskich
100 g orzeszków ziemnych
30 g ziaren słonecznika
30 g pestek dyni
45 g daktyli
45 g suszonych śliwek
30 g żurawiny
70 g masła
100 g miodu
60 g cukru trzcinowego
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki soli
90 g gorzkiej czekolady
Domowe batony owsiane bez pieczenia - przepis:
Płatki owsiane, orzeszki ziemne, ziarna słonecznika i pestki dyni podpraż na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Przesyp do miski. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Do powyższych składników dodaj pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, suszone śliwki i żurawinę.
Do rondelka dodaj masło, miód, wsyp cukier trzcinowy, cukier waniliowy i sól. Całość podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Ciepłą mieszankę wlej do miski z płatkami i resztą składników, energicznie wymieszaj i odstaw na bok do lekkiego ostudzenia.
Do przestudzonej mieszanki dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj.
Masę przełóż do formy do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieć i wyrównaj masę. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Masę pokrój na prostokątne batoniki.
Domowe batony owsiane przechowuj w lodówce.
Na 15 minut przed podaniem, wyjmij batony z lodówki, żeby nieco zmiękły.
Ekspresowe w przygotowaniu, pyszne i pożywne danie jednogarnkowe z boczkiem, kiełbasą, ziemniakami i papryką.
Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą - składniki:
2 cebule
300 g wędzonego boczku
600 g kiełbasy
600 g obranych ziemniaków
750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2 papryki czerwone
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
500 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą - przepis:
W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż 3 minuty. Dodaj pokrojony w kostkę boczek. Całość smaż przez około 8 minut - do zeszklenia cebuli i zarumienienia boczku.
Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek i słodką paprykę. Smaż 5 minut. Całość zalej gorącym bulionem.
Garnek przykryj pokrywką i gotuj na niskiej mocy palnika przez 10 minut.
Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
Wlej przecier pomidorowy, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 3 minuty.
Proste i szybkie tosty z pieczonym boczkiem i serem żółtym. Tosty z boczkiem to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację.
Tosty z boczkiem i serem żółtym - składniki:
12 kromek chleba tostowego
12 plastrów boczku wędzonego
1 szklanka śmietany kremówki 30%
200 g sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
Tosty z boczkiem i serem żółtym - przepis:
Plastry boczku ułóż na kratce z wyposażenia piekarnika, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
W misce wymieszaj śmietanę kremówkę z 3/4 startego na dużych oczkach tarki sera żółtego. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wymieszaj.
Złóż tosty. Na dolną kromkę chleba wyłóż mieszankę śmietanki z serem, ułóż 2 plastry boczku, ponownie mieszankę ze śmietanką i serem żółtym. Przykryj drugą kromką chleba.
Tosty przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzchu tostów rozłóż pozostałą mieszankę sera ze śmietaną i pozostały żółty ser.
Tosty wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut.