Ekspresowe, pyszne, z wieloma zdrowymi składnikami batony owsiane z orzeszkami ziemnymi, ziarnami słonecznika, pestkami dyni, daktylami, suszonymi śliwkami, żurawiną i gorzką czekoladą.
Domowe batony owsiane bez pieczenia - składniki:
- 250 g płatków owsianych górskich
- 100 g orzeszków ziemnych
- 30 g ziaren słonecznika
- 30 g pestek dyni
- 45 g daktyli
- 45 g suszonych śliwek
- 30 g żurawiny
- 70 g masła
- 100 g miodu
- 60 g cukru trzcinowego
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 90 g gorzkiej czekolady
Domowe batony owsiane bez pieczenia - przepis:
- Płatki owsiane, orzeszki ziemne, ziarna słonecznika i pestki dyni podpraż na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Przesyp do miski. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Do powyższych składników dodaj pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, suszone śliwki i żurawinę.
- Do rondelka dodaj masło, miód, wsyp cukier trzcinowy, cukier waniliowy i sól. Całość podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Ciepłą mieszankę wlej do miski z płatkami i resztą składników, energicznie wymieszaj i odstaw na bok do lekkiego ostudzenia.
- Do przestudzonej mieszanki dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj.
- Masę przełóż do formy do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieć i wyrównaj masę. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
- Masę pokrój na prostokątne batoniki.
- Domowe batony owsiane przechowuj w lodówce.
- Na 15 minut przed podaniem, wyjmij batony z lodówki, żeby nieco zmiękły.
Bardzo ciekawy przepis! Za niedługo organizuję przyjęcie i właśnie szukałam jakiś inspiracji na poczęstunek. Z chęcią wykorzystam Twoją propozycję! Oprócz tego zamówię pokaz iluzjonisty. Warszawa to miejscowość, w której można znaleźć usługi tego typu.
OdpowiedzUsuń