Ekspresowe, pyszne, z wieloma zdrowymi składnikami batony owsiane z orzeszkami ziemnymi, ziarnami słonecznika, pestkami dyni, daktylami, suszonymi śliwkami, żurawiną i gorzką czekoladą.
Domowe batony owsiane bez pieczenia - składniki:
250 g płatków owsianych górskich
100 g orzeszków ziemnych
30 g ziaren słonecznika
30 g pestek dyni
45 g daktyli
45 g suszonych śliwek
30 g żurawiny
70 g masła
100 g miodu
60 g cukru trzcinowego
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki soli
90 g gorzkiej czekolady
Domowe batony owsiane bez pieczenia - przepis:
Płatki owsiane, orzeszki ziemne, ziarna słonecznika i pestki dyni podpraż na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Przesyp do miski. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Do powyższych składników dodaj pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, suszone śliwki i żurawinę.
Do rondelka dodaj masło, miód, wsyp cukier trzcinowy, cukier waniliowy i sól. Całość podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Ciepłą mieszankę wlej do miski z płatkami i resztą składników, energicznie wymieszaj i odstaw na bok do lekkiego ostudzenia.
Do przestudzonej mieszanki dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj.
Masę przełóż do formy do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieć i wyrównaj masę. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Masę pokrój na prostokątne batoniki.
Domowe batony owsiane przechowuj w lodówce.
Na 15 minut przed podaniem, wyjmij batony z lodówki, żeby nieco zmiękły.
Bardzo ciekawy przepis! Za niedługo organizuję przyjęcie i właśnie szukałam jakiś inspiracji na poczęstunek. Z chęcią wykorzystam Twoją propozycję! Oprócz tego zamówię pokaz iluzjonisty. Warszawa to miejscowość, w której można znaleźć usługi tego typu.
Bardzo ciekawy przepis! Za niedługo organizuję przyjęcie i właśnie szukałam jakiś inspiracji na poczęstunek. Z chęcią wykorzystam Twoją propozycję! Oprócz tego zamówię pokaz iluzjonisty. Warszawa to miejscowość, w której można znaleźć usługi tego typu.
OdpowiedzUsuń