Wyśmienite, szybkie w przygotowaniu gołąbki bez zawijania zapieczone w sosie pieczarkowym.
Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym - składniki na gołąbki:
350 g białej kapusty
125 g ryżu
1 średniej wielkości cebula
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
0,5 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz
mąka do obtoczenia gołąbków
olej do smażenia
Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym - składniki na sos pieczarkowy:
500 g pieczarek
1 cebula
1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
2 łyżeczki musztardy
150 ml śmietany kremówki 30%
sól i pieprz
olej do smażenia
Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym - przepis:
Kapustę czyść, obierz z twardych liści i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajko, kapustę, ryż, zeszkloną cebulę, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Całość wyrób na jednolitą masę.
Lekko zwilżonymi dłońmi formuj gołąbki. Każdego gołąbka obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej. Gołąbki obsmaż z obu stron na delikatnie brązowy kolor.
Usmażone gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego.
Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż 10-12 minut - do całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem. Wlej bulion, dodaj musztardę i śmietanę kremówkę. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez 5 minut, często mieszając.
Ułożone w naczyniu żaroodpornym gołąbki zalej sosem pieczarkowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
Gołąbki bez zawijania lubię najbardziej. Zawsze robię z sosem pomidorowym, ale z pieczarkowym też brzmi smacznie. :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, zawijanie w liście zawsze nas denerwuje więc to jest duże ułatwienie
OdpowiedzUsuń