sobota, 25 lutego 2023

Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym

Wyśmienite, szybkie w przygotowaniu gołąbki bez zawijania zapieczone w sosie pieczarkowym.
Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym

Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym - składniki na gołąbki:

  • 350 g białej kapusty
  • 125 g ryżu
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia gołąbków
  • olej do smażenia

Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym - składniki na sos pieczarkowy: 

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym - przepis:

  • Kapustę czyść, obierz z twardych liści i zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
  • Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajko, kapustę, ryż, zeszkloną cebulę, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Całość wyrób na jednolitą masę. 
  • Lekko zwilżonymi dłońmi formuj gołąbki. Każdego gołąbka obtocz w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej. Gołąbki obsmaż z obu stron na delikatnie brązowy kolor.
  • Usmażone gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż 10-12 minut - do całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem. Wlej bulion, dodaj musztardę i śmietanę kremówkę. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez 5 minut, często mieszając.
  • Ułożone w naczyniu żaroodpornym gołąbki zalej sosem pieczarkowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. 
Smacznego!
Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym

Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym

Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym

Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym

Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym

2 komentarze:

  1. Gołąbki bez zawijania lubię najbardziej. Zawsze robię z sosem pomidorowym, ale z pieczarkowym też brzmi smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, zawijanie w liście zawsze nas denerwuje więc to jest duże ułatwienie

    OdpowiedzUsuń