Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą
Aromatyczna i soczysta pierś z kurczaka pieczona w marynacie z octu balsamicznego, brązowego cukru i czosnku w towarzystwie pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli.
Filet z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą - składniki:
Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą - przepis:
Filety oczyść, osusz i posmaruj oliwą z oliwek. Dopraw czosnkiem granulowanym, oregano, bazylią, solą i pieprzem.
Formę do pieczenia wysmaruj oliwą z oliwek. Filety przełóż do naczynia. Wokół kurczaka ułóż pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę.
W misce wymieszaj ocet balsamiczny, cukier i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszanką dokładnie polej filety ułożone w naczyniu.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Po upływie tego czasu wierzch kurczaka posyp mozzarellą i piecz jeszcze przez 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz