piątek, 17 lutego 2023

Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą

Aromatyczna i soczysta pierś z kurczaka pieczona w marynacie z octu balsamicznego, brązowego cukru i czosnku w towarzystwie pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli. 
Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą


Filet z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 75 g tartej mozzarelli 
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek granulowany
  • oliwa z oliwek 



Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą - przepis:

  • Filety oczyść, osusz i posmaruj oliwą z oliwek. Dopraw czosnkiem granulowanym, oregano, bazylią, solą i pieprzem. 
  • Formę do pieczenia wysmaruj oliwą z oliwek. Filety przełóż  do naczynia. Wokół kurczaka ułóż pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. 
  • W misce wymieszaj ocet balsamiczny, cukier i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszanką dokładnie polej filety ułożone w naczyniu. 
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Po upływie tego czasu wierzch kurczaka posyp mozzarellą i piecz jeszcze przez 5 minut.
Smacznego!
Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą

Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą

Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą

Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą

Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą

Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz