Pyszny schab pieczony w marynacie składającej się z brązowego cukru, octu ryżowego, soku z cytryny, ketchupu i suszonej cebuli. Pycha!
Schab w sosie z brązowego cukru i octu ryżowego - składniki:
- 10 plastrów schabu
- 3/4 szklanki octu ryżowego
- 2/3 szklanki soku z cytryny
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 3/4 szklanki ketchupu
- 3/4 szklanki wody
- 4,5 łyżki suszonej cebuli
- przyprawy: sól i pieprz
Schab w sosie z brązowego cukru i octu ryżowego - przepis:
- W misce wymieszaj ocet ryżowy, sok z cytryny, brązowy cukier, ketchup, wodę, suszoną cebulę, sól i pieprz. Do miski z marynatą dodaj kawałki schabu, dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na całą noc do lodówki.
- Na drugi dzień, kotlety wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez około 20 minut - do miękkości mięsa.
Akurat w swojej zamrażarce mam takie schaby, więc już wiem, co dzisiaj przyrządzę na obiad. Bardzo się cieszę, że na ten przepis natrafiłam, ponieważ będzie to całkowita nowość w mojej kuchni. Nigdy jeszcze nie robiłam takiej marynaty. Wygląda ona obłędnie. :)
OdpowiedzUsuńPycha! Jak tylko wrócę z pracy to koniecznie biorę się za przygotowanie tego dania! Dobrze, że mam nową, dwudrzwiową lodówkę ze zwiększoną pojemnością, dlatego mogę śmiało przyrządzić większą porcję i przechowywać ją przez kolejne dni.
OdpowiedzUsuń