Przepis na tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście z dużą ilością jabłek i bezową pianką.
Szarlotka - składniki na kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
5 żółtek
szczypta soli
Szarlotka - składniki na warstwę z jabłkami:
2 kg jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 łyżki bułki tartej
Szarlotka - składniki na bezę:
5 białek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
szczypta soli
Szarlotka - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, żółtka, szczyptę soli i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło.
Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel w proporcji 2:3. Większą częścią ciasta wylep dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut. Mniejszą część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na minimum 45 minut.
Wyjmij formę z ciastem z lodówki, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj warstwę z jabłkami. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jabłka przełóż do garnka wraz z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i duś przez około 10 minut.
Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, wciąż miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kolejno wlej sok z cytryny i dodaj proszek budyniowy. Krótko zmiksuj.
Ubitą pianę wyłóż na warstwę jabłek.
Na pianę zetrzyj, na dużych oczkach tarki, pozostałe ciasto schłodzone w zamrażalniku.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz