niedziela, 19 lutego 2023

Szarlotka

Przepis na tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście z dużą ilością jabłek i bezową pianką. 
Szarlotka



Szarlotka - składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 5 żółtek 
  • szczypta soli

Szarlotka - składniki na warstwę z jabłkami:

  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej

Szarlotka - składniki na bezę: 

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
  • szczypta soli


Szarlotka - przepis: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, żółtka, szczyptę soli i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. 
  • Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel w proporcji 2:3. Większą częścią ciasta wylep dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut. Mniejszą część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na minimum 45 minut.
  • Wyjmij formę z ciastem z lodówki, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Przygotuj warstwę z jabłkami. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jabłka przełóż do garnka wraz z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i duś przez około 10 minut.
  • Podpieczony spód posyp bułką tartą przesianą przez sitko. Wyłóż duszone jabłka. 
  • Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, wciąż miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kolejno wlej sok z cytryny i dodaj proszek budyniowy. Krótko zmiksuj. 
  • Ubitą pianę wyłóż na warstwę jabłek. 
  • Na pianę zetrzyj, na dużych oczkach tarki, pozostałe ciasto schłodzone w zamrażalniku. 
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Smacznego!
Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz