czwartek, 2 lutego 2023

Warzywa pieczone w ziołach

Przepis na pieczone w aromatycznych ziołach ziemniaki, marchewkę  i cukinię. Te pieczone warzywa to idealny dodatek do obiadu - pasuje do wszystkiego. Prosto, szybko i pysznie. :)   
Warzywa pieczone w ziołach


Warzywa pieczone w ziołach - składniki:

  • 600 g obranych ziemniaków
  • 400 g obranej marchewki
  • 3,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 4 ząbki czosnku


Warzywa pieczone w ziołach - przepis:

  • Ziemniaki pokrój w łódeczki, a marchewkę w grube plastry. 
  • Do miski wrzuć ziemniaki i marchewkę, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, tymianek, rozmaryn, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  • Warzywa przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Do miski dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodaj pozostałe 0,5 łyżki oliwy z oliwek oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj. 
  • Cukinię dodaj na blachę z ziemniakami i marchewką, delikatnie przemieszaj. Całość piecz jeszcze przez kolejne 20 minut - do miękkości i zarumienienia warzyw.
Smacznego!
Warzywa pieczone w ziołach

Warzywa pieczone w ziołach

Warzywa pieczone w ziołach

Warzywa pieczone w ziołach

1 komentarz:

  1. Jestem pod wrażeniem Pani zdolności kulinarnych. Ja również bardzo bym chciała rozwijać się w gotowaniu i założyć własny lokal gastronomiczny. Z tego powodu nawiązałam współpracę ze specjalistą, który zajmuje się coachingiem kariery i będzie wspierał mnie w moich planach.

    OdpowiedzUsuń