Ciężka, mocno wilgotna, aromatyczna babka cytrynowa z dodatkiem napoju Sprite.
Babka cytrynowa ze Sprite - składniki:
- 180 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- skóra otarta z 1,5 cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka napoju Sprite
Babka cytryny ze Sprite - składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki ciepłej śmietany kremówki 30%
Babka cytrynowa ze Sprite - przepis:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło zmiksuj z cukrem na puch. Cały czas miksując dodaj sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, a następnie jajka - stopniowo, jajko po jajku.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj w kilku partiach do masy maślanej. W międzyczasie, stopniowo, dodawaj również Sprite. Dokładnie połącz.
- Ciasto przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
- Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
- Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłą śmietanką.
- Ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem.
Źródło przepisu: dusiowakuchnia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz