Pyszna, puszysta i aromatyczna babka z dodatkiem ciasteczek Oreo i obłędnie pyszną, mleczną polewą.
Babka Oreo - składniki na babkę:
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 5 jajek rozmiar L
- 1/4 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 ciastek Oreo
Babka Oreo - składniki na mleczną polewę:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 3,5 łyżki ciepłego mleka
- 4 ciastka Oreo
Babka Oreo - przepis:
- Ciastka Oreo pokrój na mniejsze kawałki.
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
- Cały czas miksując, stopniowo dodawaj jajka, a następnie olej.
- Do masy dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj.
- Teraz dodaj pokrojone ciastka Oreo. Wymieszaj łyżką.
- Ciasto przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
- Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
- Przygotuj polewę mleczną. Do miseczki wsyp przesiany cukier puder, dodaj mleko w proszku, wymieszaj. Dodaj ciepłe mleko, energicznie rozetrzyj do uzyskania gładkiej polewy.
- Ostudzoną babkę polej przygotowaną polewą. Wierzch babki posyp pokrojonymi na mniejsze kawałki ciastkami.
Źródło przepisu: idealneciasta.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz