wtorek, 14 marca 2023

Chleb pełnoziarnisty na miodzie

Domowy chleb na miodzie z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i słonecznikiem.
Chleb pełnoziarnisty na miodzie



Chleb pełnoziarnisty na miodzie - składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka letniego, płynnego miodu
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka soli
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 150 g pestek słonecznika + garść do posypania
  • dodatkowo: masło + otręby pszenne lub owsiane


Chleb pełnoziarnisty na miodzie - przepis:

  • W pierwszej kolejności zrób rozczyn z drożdży i miodu. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj miód. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży. 
  • Do miski wsyp mąkę pszenną i pełnoziarnistą, sól, dodaj rozczyn, wodę i pestki słonecznika. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu ciasto krótko zagnieć, a następnie przełóż do keksówki o wymiarach 10x30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami. 
  • Wierzch chleba oprósz pestkami słonecznika. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 30 minut.
Smacznego!
Chleb pełnoziarnisty na miodzie

Chleb pełnoziarnisty na miodzie

Chleb pełnoziarnisty na miodzie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz