Domowy chleb na miodzie z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i słonecznikiem.
Chleb pełnoziarnisty na miodzie - składniki:
30 g świeżych drożdży
1 łyżka letniego, płynnego miodu
250 g mąki pszennej tortowej
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka soli
2 szklanki ciepłej wody
150 g pestek słonecznika + garść do posypania
dodatkowo: masło + otręby pszenne lub owsiane
Chleb pełnoziarnisty na miodzie - przepis:
W pierwszej kolejności zrób rozczyn z drożdży i miodu. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj miód. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży.
Do miski wsyp mąkę pszenną i pełnoziarnistą, sól, dodaj rozczyn, wodę i pestki słonecznika. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po upływie powyższego czasu ciasto krótko zagnieć, a następnie przełóż do keksówki o wymiarach 10x30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami.
Wierzch chleba oprósz pestkami słonecznika. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz