Warstwowe, pyszne ciasto czekoladowe przekładane dwoma kremami: cappuccino i śmietankowym oraz konfiturą wiśniową.
Ciasto czekoladowe z cappuccino - składniki na ciasto:
125 g gorzkiej czekolady
5 jajek
125 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki sproszkowanej kawy rozpuszczalnej
Ciasto czekoladowe z cappuccino - składniki na krem cappuccino:
500 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
2,5 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki cappuccino o smaku orzechowym
około 200 g konfitury wiśniowej
Ciasto czekoladowe z cappuccino - składniki na krem śmietankowy:
350 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki zimnej wody
1 łyżka cukru pudru
około 50 g gorzkiej czekolady
Ciasto czekoladowe z cappuccino - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę.. Cały czas miksując dodawaj żółtka. Cienkim strumieniem wlej roztopioną, lekko ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Zmiksuj. Stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kawą. Teraz dodaj ubite białka. Całość delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Po ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty
Przygotuj krem cappuccino. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny i gęsty krem. Dodaj przesiany cukier puder i cappuccino. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno. Dodaj przesiany cukier puder. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
Złóż ciasto. Pierwszy blat ciasta czekoladowego posmaruj konfiturą wiśniową, następnie wyłóż krem cappuccino, przykryj drugim blatem ciasta. Wyłóż krem śmietankowy. Wierzch ciasta oprósz gorzką czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz