Prosta i szybka w przygotowaniu zupa z cukinią, selerem naciowym, pomidorami, ziemniakami i marchewką.
Ekspresowa zupa warzywna - składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
4 marchewki
5 ziemniaków
2 małe cukinie
2 puszki krojonych pomidorów
1,5 litra gorącego bulionu warzywnego
150 ml śmietany kremówki 30%
mały pęczek natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, tymianek
oliwa z oliwek
Ekspresowa zupa warzywna - przepis:
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w plasterki seler oraz pokrojoną w półplasterki marchewkę. Smaż na średniej mocy palnika przez 5 minut.
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w półplasterki cukinię i pomidory z puszki. Smaż 3 minuty. Całość zalej gorącym bulionem warzywnym. Dodaj liście laurowe, tymianek, sól i pieprz. Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 25 minut - do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania wlej śmietanę kremówkę i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Super przepis na zupę! Widzę, że używasz wielu warzyw do jej zrobienia, dzięki czemu danie na pewno jest zdrowe. Uwielbiam takie potrawy, które pomagają nam dostarczyć wiele cennych witamin. Czasami jednak sama dieta nie wystarcza i trzeba stosować suplementacje np. L-Tryptofanem.
Super przepis na zupę! Widzę, że używasz wielu warzyw do jej zrobienia, dzięki czemu danie na pewno jest zdrowe. Uwielbiam takie potrawy, które pomagają nam dostarczyć wiele cennych witamin. Czasami jednak sama dieta nie wystarcza i trzeba stosować suplementacje np. L-Tryptofanem.
OdpowiedzUsuń