Aromatyczne, kruche, szybkie i proste w przygotowaniu ciastka kokosowe.
Kruche ciastka kokosowe - składniki:
300 g mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
100 g wiórków kokosowych
2 żółtka
1 jajko
125 g masła
cukier trzcinowy
Kruche ciastka kokosowe - przepis:
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Dodaj żółtka, jajko i posiekane na mniejsze kawałki masło.
Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto podziel na 3 części.
Każdą część rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm. Placek równomiernie posyp cukrem trzcinowym. Ponownie rozwałkuj, tym razem na grubość około 3 mm.
Dowolną foremką wycinaj ciastka i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 13-15 minut - do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz