Przepis na kurczaka smażonego w ziołach sycylijskich z dodatkiem cebuli i papryki, zapiekanego z mozzarellą.
Kurczak z papryką i mozzarellą - składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
- 1 cebula
- 2 papryki czerwone lub 1 czerwona i 1 żółta
- 1/3 szklanki bulionu drobiowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 75 g tartej mozzarelli
- garść posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, zioła sycylijskie
- olej do smażenia
Kurczak z papryką i mozzarellą - przepis:
- Kurczaka oczyść. osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami sycylijskimi.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojonego kurczaka, smaż do zarumienienia. Podsmażonego kurczaka przełóż na talerz.
- Na patelnię po smażeniu kurczaka wlej świeżą porcję oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w paski paprykę. Smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Pod koniec smażenia dopraw ziołami sycylijskimi.
- Teraz na patelnię wlej bulion i dodaj pomidory z puszki. Wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem. Warzywa przełóż na talerz. Odłóż na bok.
- Na patelnię przełóż wcześniej przygotowanego kurczaka. Na kurczaka wyłóż cebulę z papryką. Całość posyp tartą mozzarellą.
- Patelnię z kurczakiem i warzywami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
- Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz