piątek, 10 marca 2023

Kurczak z papryką i mozzarellą

Przepis na kurczaka smażonego w ziołach sycylijskich z dodatkiem cebuli i papryki, zapiekanego z mozzarellą.
Kurczak z papryką i mozzarellą

Kurczak z papryką i mozzarellą - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • 1 cebula 
  • 2 papryki czerwone lub 1 czerwona i 1 żółta
  • 1/3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 75 g tartej mozzarelli
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła sycylijskie
  • olej do smażenia


Kurczak z papryką i mozzarellą - przepis:

  • Kurczaka oczyść. osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami sycylijskimi.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojonego kurczaka, smaż do zarumienienia. Podsmażonego kurczaka przełóż na talerz. 
  • Na patelnię po smażeniu kurczaka wlej świeżą porcję oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w paski paprykę. Smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Pod koniec smażenia dopraw ziołami sycylijskimi. 
  • Teraz na patelnię wlej bulion i dodaj pomidory z puszki. Wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem. Warzywa przełóż na talerz. Odłóż na bok.
  • Na patelnię przełóż wcześniej przygotowanego kurczaka. Na kurczaka wyłóż cebulę z papryką. Całość posyp tartą mozzarellą.
  • Patelnię z kurczakiem i warzywami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. 
  • Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego!
Kurczak z papryką i mozzarellą

Kurczak z papryką i mozzarellą

Kurczak z papryką i mozzarellą

Kurczak z papryką i mozzarellą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz