Wyśmienite racuchy drożdżowe na śmietanie z tartym jabłkiem.
Racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem - składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 3,5 łyżki cukru trzcinowego
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 200 g śmietany 18%
- 2 jajka
- 1 szklanka ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2 jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem - przepis:
- Drożdże wymieszaj z cukrem.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj śmietanę, jajka, wodę, drożdże wymieszane z cukrem, cynamon i szczyptę soli. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut.
- Po upływie powyższego czasu do ciasta dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka. Delikatnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz