Wyśmienite racuchy drożdżowe na śmietanie z tartym jabłkiem.
Racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem - składniki:
20 g świeżych drożdży
3,5 łyżki cukru trzcinowego
2 szklanki mąki pszennej tortowej
200 g śmietany 18%
2 jajka
1 szklanka ciepłej wody
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 jabłka
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem - przepis:
Drożdże wymieszaj z cukrem.
Do miski wsyp mąkę, dodaj śmietanę, jajka, wodę, drożdże wymieszane z cukrem, cynamon i szczyptę soli. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut.
Po upływie powyższego czasu do ciasta dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka. Delikatnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz