Pyszne, szybkie w przygotowaniu i pożywne wrapy z tortilli z kurczakiem, boczkiem, sałatą i pomidorem z dodatkiem sosu ranczo.
Wrapy z kurczakiem i boczkiem - składniki:
- 4 duże tortille
- 8 cienkich plasterków boczku
- 2 małe filety z piersi kurczaka (około 400-500 g)
- około 150 g mixu sałat
- 2 średniej wielkości pomidory
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Wrapy z kurczakiem i boczkiem - składniki na sos ranczo:
- 3 łyżki majonezu
- 4,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 0,5 szklanki maślanki
- 0,5 łyżeczki musztardy dijon
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki cebuli suszonej
- 0,5 łyżeczki suszonego kopru
- 0,5 łyżeczki cukru
Wrapy z kurczakiem i boczkiem - przepis:
- W pierwszej kolejności upiecz plastry boczku. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze ułóż plastry boczku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-15 minut - do ładnego zarumienienia.
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w poprzek na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
- Pomidory pokrój w półplasterki.
- Przygotuj sos ranczo. Do miseczki dodaj majonez, śmietanę, maślankę, musztardę dijon i sok z cytryny. Energicznie wymieszaj. Dodaj przyprawy, czyli czosnek granulowany, cebulę suszoną, suszony koper i cukier. Wymieszaj.
- Złóż tortille. Na każdej tortilli wyłóż porcję mixu sałat, polej sosem, następnie ułóż kilka kawałków kurczaka, 2 plasterki boczku i porcję pomidora. Całość ponownie polej sosem ranczo.
- Każdą tortillę zwiń ciasno i przekrój na pół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz