piątek, 31 marca 2023

Wrapy z kurczakiem i boczkiem

Pyszne, szybkie w przygotowaniu i pożywne wrapy z tortilli z kurczakiem, boczkiem, sałatą i pomidorem z dodatkiem sosu ranczo.
Wrapy z kurczakiem i boczkiem


Wrapy z kurczakiem i boczkiem - składniki:

  • 4 duże tortille
  • 8 cienkich plasterków boczku
  • 2 małe filety z piersi kurczaka (około 400-500 g)
  • około 150 g mixu sałat
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Wrapy z kurczakiem i boczkiem - składniki na sos ranczo:

  • 3 łyżki majonezu
  • 4,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0,5 łyżeczki musztardy dijon
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki cebuli suszonej
  • 0,5 łyżeczki suszonego kopru
  • 0,5 łyżeczki cukru

Wrapy z kurczakiem i boczkiem - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz plastry boczku. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze ułóż plastry boczku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-15 minut - do ładnego zarumienienia. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w poprzek na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia. 
  • Pomidory pokrój w półplasterki.
  • Przygotuj sos ranczo. Do miseczki dodaj majonez, śmietanę, maślankę, musztardę dijon i sok z cytryny. Energicznie wymieszaj. Dodaj przyprawy, czyli czosnek granulowany, cebulę suszoną, suszony koper i cukier. Wymieszaj. 
  • Złóż tortille. Na każdej tortilli wyłóż porcję mixu sałat, polej sosem, następnie ułóż kilka kawałków kurczaka, 2 plasterki boczku i porcję pomidora. Całość ponownie polej sosem ranczo.
  • Każdą tortillę zwiń ciasno i przekrój na pół. 
Smacznego!
Wrapy z kurczakiem i boczkiem

Wrapy z kurczakiem i boczkiem

Wrapy z kurczakiem i boczkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz