Pełna smaku i aromatu zupa pomidorowa podana z czerwonym pesto i grzankami serowymi.
Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami - składniki na zupę:
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu drobiowego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- czerwone pesto do podania
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami - składniki na grzanki:
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 łyżki masła
- około 100 g tartego sera cheddar
Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami - przepis:
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę i selera. Smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut, często mieszając.
- Do garnka dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty.
- Do garnka wlej bulion drobiowy, pomidory z puszki oraz sól i pieprz.
- Zupę zagotuj, przykryj garnek pokrywką i gotuj na niskiej mocy palnika przez 20 minut.
- Zupę zdejmij z ognia, dodaj parmezan. Wymieszaj. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem.
- Przygotuj grzanki. Chleb tostowy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj masłem. Na kromkach chleba rozłóż równomiernie ser cheddar. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
- Podpieczony chleb pokrój w kostkę.
- Zupę pomidorową podawaj z porcją czerwonego pesto i ciepłymi grzankami serowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz