Pełna smaku i aromatu zupa pomidorowa podana z czerwonym pesto i grzankami serowymi.
Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami - składniki na zupę:
1 duża cebula
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu drobiowego
2 puszki krojonych pomidorów
0,5 szklanki tartego parmezanu
czerwone pesto do podania
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami - składniki na grzanki:
4 kromki chleba tostowego
2 łyżki masła
około 100 g tartego sera cheddar
Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami - przepis:
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę i selera. Smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut, często mieszając.
Do garnka dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty.
Do garnka wlej bulion drobiowy, pomidory z puszki oraz sól i pieprz.
Zupę zagotuj, przykryj garnek pokrywką i gotuj na niskiej mocy palnika przez 20 minut.
Zupę zdejmij z ognia, dodaj parmezan. Wymieszaj. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem.
Przygotuj grzanki. Chleb tostowy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj masłem. Na kromkach chleba rozłóż równomiernie ser cheddar. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
Podpieczony chleb pokrój w kostkę.
Zupę pomidorową podawaj z porcją czerwonego pesto i ciepłymi grzankami serowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz