poniedziałek, 13 marca 2023

Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami

Pełna smaku i aromatu zupa pomidorowa podana z czerwonym pesto i grzankami serowymi.
Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami

Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami - składniki na zupę:

  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • czerwone pesto do podania
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami - składniki na grzanki: 

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki masła
  • około 100 g tartego sera cheddar


Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami - przepis:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę i selera. Smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut, często mieszając. 
  • Do garnka dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. 
  • Do garnka wlej bulion drobiowy, pomidory z puszki oraz sól i pieprz. 
  • Zupę zagotuj, przykryj garnek pokrywką i gotuj na niskiej mocy palnika przez 20 minut.
  • Zupę zdejmij z ognia, dodaj parmezan. Wymieszaj. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. 
  • Przygotuj grzanki. Chleb tostowy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj masłem. Na kromkach chleba rozłóż równomiernie ser cheddar. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. 
  • Podpieczony chleb pokrój w kostkę. 
  • Zupę pomidorową podawaj z porcją czerwonego pesto i ciepłymi grzankami serowymi. 
Smacznego!
Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami

Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami

Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz