Bułkę tartą zalej mlekiem, odstaw na bok na około 5 minut.
Do miski przełóż mięso, dodaj bułkę tartą z mlekiem, jajka, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, tarty parmezan, sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę.
Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Papier do pieczenia wysmaruj niewielką ilością oleju.
Z mięsnej masy formuj niewielkie pulpeciki i układaj je na przygotowanej blasze, zachowując 1,5 - 2 cm odstęp. Wierzch pulpetów posmaruj olejem przy pomocy pędzelka.
Formę z pulpetami wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 15 minut.
W międzyczasie przygotuj sos. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Cebulę wraz z czosnkiem krótko przesmaż na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem lub na patelni, uważając, by czosnek się nie przypalił.
Do przesmażonej cebuli z czosnkiem wlej przecier pomidorowy, dodaj pomidory w puszce, wodę, cukier, sól, pieprz, oregano, bazylię i tymianek. Zagotuj sos. Dodaj zaprawioną śmietanę, energicznie wymieszaj.
Pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik na kruchym cieście z dodatkiem duszonych jabłek z cynamonem.
Sernik z jabłkami - składniki na kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
125 g zimnego masła
2 żółtka (2 białka pozostaw do masy serowej)
Sernik z jabłkami - składniki na warstwę z jabłkami:
800 g jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
Sernik z jabłkami - składniki na masę serową:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
125 g miękkiego masła
1,5 szklanki cukru
32 g cukru waniliowego
4 jajka
300 g kwaśnej śmietany 18%
2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
dodatkowo: bułka tarta do posypania podpieczonego ciasta
Sernik z jabłkami - składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki ciepłego mleka
Sernik z jabłkami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wylep dno formy. Nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Jabłka przełóż do garnka wraz z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i duś przez około 10 minut.
Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek.
Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawaj żółtka, miksuj po każdym dodaniu. Dodaj kwaśną śmietanę, zmiksuj. Stopniowo dodawaj twaróg. Dodaj proszki budyniowe, krótko zmiksuj.
Sześć białek zmiksuj na sztywną pianę. Delikatnie, przy pomocy szpatułki, wmieszaj je do masy serowej.
Pilaw z warzywami to wyjątkowo pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu danie wegetariańskie, składające się z ryżu, makaronu ryżowego, papryki, marchewki i groszku.
Pilaw z warzywami - składniki:
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanka suchego makaronu ryżowego orzo
1 szklanka suchego ryżu długoziarnistego
1 mała papryka
1 marchewka
0,5 szklanki mrożonego groszku
2,5 szklanki bulionu warzywnego
garść natki pietruszki
garść szczypiorku
sól i pieprz
3 łyżki masła
Pilaw z warzywami - przepis:
Na patelni roztop masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj makaron ryżowy orzo. Smaż na średniej mocy palnika przez około 6 minut - do momentu, aż makaron zyska lekko złoty kolor.
Na patelnię dodaj ryż, pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę oraz mrożony groszek. Smaż kolejne 5 minut na dość niskiej mocy palnika.
Pyszna, zdrowa i pożywna zupa krem z brokułem, szpinakiem i mlekiem kokosowym.
Zupa krem z brokułem, szpinakiem i mlekiem kokosowym - składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
750 ml bulionu warzywnego
600 g ziemniaków
1 brokuł
350 ml mleka kokosowego
450 g mrożonego szpinaku
garść liści bazylii
2 łyżki soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz, chili pieprz cayenne
olej kokosowy
Zupa krem z brokułem, szpinakiem i mlekiem kokosowym - przepis:
W garnku rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty imbir oraz chili. Całość smaż 3 minuty, często mieszając.
Do garnka wlej bulion warzywny, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj przez 8 minut.
Do zupy wlej mleko kokosowe i dodaj różyczki brokuła. Gotuj przez około 5 minut - do miękkości wszystkich warzyw. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak. Gotuj 3 minuty. Dodaj posiekane liście bazylii i sok z cytryny.
Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. W razie potrzeby dopraw jeszcze zupę solą i pieprzem.
Puszysty, lekki jak puch biszkopt przekładany aksamitnym kremem budyniowym z dodatkiem galaretki brzoskwiniowej i brzoskwiń z puszki.
Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym - składniki na biszkopt:
6 jajek
160 g cukru
120 g mąki pszennej tortowej
36 g mąki ziemniaczanej
36 ml oleju
Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym - składniki na krem:
1200 ml mleka
3 budynie waniliowe (proszki budyniowe - 3 x 40 g)
6 łyżek cukru
3 galaretki brzoskwiniowe
250 g masła
1 puszka brzoskwiń (ja dałam nieco więcej, ale 1 puszka w zupełności wystarczy)
cukier puder do posypania
Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym- przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 950 ml wraz z cukrem. W 250 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Rozmieszane proszki budyniowe wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Garnek zdejmij z ognia, wsyp galaretki. Energicznie mieszaj do momentu ich całkowitego rozpuszczenia. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, mieszaj do roztopienia. Dodaj odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszaj. Masę pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Złóż ciasto. Jeszcze ciepłą masę wyłóż na pierwszy blat biszkoptu. Przykryj drugim blatem. Ciasto włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Pyszne, soczyste i aromatyczne filety z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej i dużą ilością parmezanu, zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą.
Kurczak po parmeńsku - składniki:
2 filety z piersi kurczaka
80 g bułki tartej
100 g parmezanu
1-2 jajka
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
olej do smażenia
Kurczak po parmeńsku - składniki na sos pomidorowy:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, przekrój wzdłuż na pół, dopraw z obu stron solą i pieprzem.
W misce lub głębokim talerzu wymieszaj bułkę tartą, parmezan, czosnek granulowany i sól.
W osobnej misce lub głębokim talerzu rozkłóć jajka.
Przygotowane kawałki kurczaka najpierw obtocz w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i parmezanu.
Piersi kurczaka obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Krótko podsmażaj na średnim ogniu, ale uważaj, by czosnek się nie spalił. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią i szczyptą cukru. Gotuj na średniej mocy palnika przez około 15 minut, często mieszając.
Połowę sosu pomidorowego wyłóż na dno naczynia żaroodpornego. Ułóż kawałki mięsa. Na mięso wyłóż pozostały sos pomidorowy. Całość posyp tartą mozzarellą.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Przepis na pyszne i aromatyczne naleśniki podane z prażonymi jabłkami.
Naleśniki z jabłkami - składniki na naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Naleśniki z jabłkami - składniki na prażone jabłka:
1,5 kg jabłek
3 łyżki masła
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki cukru
Naleśniki z jabłkami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto.
Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
Przygotuj prażone jabłka. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka przełóż na patelnię, dodaj masło, cynamon i cukier waniliowy.
Wymieszaj. Smaż na średniej mocy palnika przez około 15 minut - do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać. W trakcie smażenia jabłka często mieszaj. Na samym końcu dodaj cukier, wymieszaj.
Złóż naleśniki w kopertę. Jabłka wyłóż na połowę naleśnika, złóż na pół i jeszcze raz na pół.
Ekspresowe i proste w przygotowaniu kotlety ziemniaczane z mozzarellą.
Kotlety ziemniaczane z mozzarellą - składniki:
1 kg ziemniaków
250 g mozzarelli
sól i pieprz
mąka pszenna
do panierowania: 1-2 jajka + bułka tarta
olej do smażenia
Kotlety ziemniaczane z mozzarellą - przepis:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przeciśnij przez praskę. Ziemniaki zagnieć i przełóż do miski. Ziemniaki w misce podziel na 4 równe części. Wyjmij jedną część i w to miejsce wsyp mąkę pszenną. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie zagnieć.
Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki.
Uformuj kotlety. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, spłaszczaj i wciskaj w nie mozzarellę. Uformuj w taki sposób, by powstały płaskie kotlety.
Kotlety panieruj w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Pyszne, kremowe ciasto składające się z kilku warstw: jabłkowej, kremu śmietankowego i chrupiącej bezy.
Jabłkowa chmurka - składniki na bezę:
3 białka
160 g cukru
15 g mąki ziemniaczanej
100 g herbatników
Jabłkowa chmurka - składniki na warstwę z jabłkami:
1,5 kg jabłek
100 ml wody
2 galaretki cytrynowe
Jabłkowa chmurka - składniki na krem śmietankowy:
400 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
4 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki:
około 200 g herbatników
Jabłkowa chmurka - przepis:
W pierwsze kolejności przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami. Na herbatnikach równomiernie rozłóż masę na bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Bezę pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj warstwę z jabłkami. Do garnka przełóż pokrojone w kostkę jabłka i wlej wodę. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika i duś przez około 10-15 minut - do momentu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Garnek zdejmij z ognia. Wsyp galaretki. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Całość odstaw do lekkiego stężenia.
Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na gęsty, sztywny krem. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami. Na herbatniki wyłóż lekko stężałe jabłka z galaretką. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Wyłóż krem śmietankowy, wyrównaj. Na kremie ułóż ostudzoną bezę z herbatnikami.
Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.