Puszysta, maślana i wilgotna babka cytrynowa z dodatkiem serka mascarpone.
Babka cytrynowa z mascarpone - składniki:
5 jajek rozmiar L
250 g cukru
250 g mascarpone
180 g roztopionego i ostudzonego masła
sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
skórka otarta z 1,5 cytryny
szczypta soli
400 g mąki pszennej tortowej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Babka cytrynowa z mascarpone - składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki ciepłej śmietanki 30%
Babka cytrynowa z mascarpone - przepis:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mascarpone, wyciśnięty sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, roztopione i ostudzone masło oraz szczyptę soli. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Do powyższych składników dodaj mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko i delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłą śmietanką.
Obowiązkowy przepis na świąteczny stół :) pozdrawiamy znad filiżanki aromatycznej kawy :)
OdpowiedzUsuń