środa, 5 kwietnia 2023

Babka cytrynowa z mascarpone

Puszysta, maślana i wilgotna babka cytrynowa z dodatkiem serka mascarpone.
Babka cytrynowa z mascarpone


Babka cytrynowa z mascarpone - składniki:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 250 g cukru
  • 250 g mascarpone
  • 180 g roztopionego i ostudzonego masła
  • sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
  • skórka otarta z 1,5 cytryny
  • szczypta soli
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Babka cytrynowa z mascarpone - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciepłej śmietanki 30%

Babka cytrynowa z mascarpone - przepis:

  • Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. 
  • Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mascarpone, wyciśnięty sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, roztopione i ostudzone masło oraz szczyptę soli. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do powyższych składników dodaj mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko i delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Ciasto przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłą śmietanką.
  • Ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem.
Smacznego!
Babka cytrynowa z mascarpone

Babka cytrynowa z mascarpone

Babka cytrynowa z mascarpone

1 komentarz:

  1. Obowiązkowy przepis na świąteczny stół :) pozdrawiamy znad filiżanki aromatycznej kawy :)

    OdpowiedzUsuń