Puszysty, lekki jak puch biszkopt przekładany aksamitnym kremem budyniowym z dodatkiem galaretki brzoskwiniowej i brzoskwiń z puszki.
Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym - składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 160 g cukru
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 36 g mąki ziemniaczanej
- 36 ml oleju
Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym - składniki na krem:
- 1200 ml mleka
- 3 budynie waniliowe (proszki budyniowe - 3 x 40 g)
- 6 łyżek cukru
- 3 galaretki brzoskwiniowe
- 250 g masła
- 1 puszka brzoskwiń (ja dałam nieco więcej, ale 1 puszka w zupełności wystarczy)
- cukier puder do posypania
Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym- przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
- Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 950 ml wraz z cukrem. W 250 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Rozmieszane proszki budyniowe wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Garnek zdejmij z ognia, wsyp galaretki. Energicznie mieszaj do momentu ich całkowitego rozpuszczenia. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, mieszaj do roztopienia. Dodaj odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszaj. Masę pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Złóż ciasto. Jeszcze ciepłą masę wyłóż na pierwszy blat biszkoptu. Przykryj drugim blatem. Ciasto włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz