niedziela, kwietnia 16, 2023

Jabłkowa chmurka

Pyszne, kremowe ciasto składające się z kilku warstw: jabłkowej, kremu śmietankowego i chrupiącej bezy.
Jabłkowa chmurka

Jabłkowa chmurka - składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 160 g cukru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g herbatników

Jabłkowa chmurka - składniki na warstwę z jabłkami:

  • 1,5 kg jabłek
  • 100 ml wody
  • 2 galaretki cytrynowe

Jabłkowa chmurka - składniki na krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 4 łyżki cukru pudru

Pozostałe składniki:

  • około 200 g herbatników


Jabłkowa chmurka - przepis:

  • W pierwsze kolejności przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż  herbatnikami. Na herbatnikach równomiernie rozłóż masę na bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Bezę pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj warstwę z jabłkami. Do garnka przełóż pokrojone w kostkę jabłka i wlej wodę. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika i duś przez około 10-15 minut - do momentu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Garnek zdejmij z ognia. Wsyp galaretki. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Całość odstaw do lekkiego stężenia. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na gęsty, sztywny krem. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami. Na herbatniki wyłóż lekko stężałe jabłka z galaretką. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Wyłóż krem śmietankowy, wyrównaj. Na kremie ułóż ostudzoną bezę z herbatnikami. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Jabłkowa chmurka

Jabłkowa chmurka

Jabłkowa chmurka

Jabłkowa chmurka

Jabłkowa chmurka

Jabłkowa chmurka

1 komentarz:

  1. Malinowa chmurka doskonale jest nam znana, ale jabłkowa? Wygląda przepysznie! Musimy przetestować. Pozdrawiamy znad filiżanki aromatycznej kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger