Pyszne, kremowe ciasto składające się z kilku warstw: jabłkowej, kremu śmietankowego i chrupiącej bezy.
Jabłkowa chmurka - składniki na bezę:
- 3 białka
- 160 g cukru
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 100 g herbatników
Jabłkowa chmurka - składniki na warstwę z jabłkami:
- 1,5 kg jabłek
- 100 ml wody
- 2 galaretki cytrynowe
Jabłkowa chmurka - składniki na krem śmietankowy:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 4 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki:
- około 200 g herbatników
Jabłkowa chmurka - przepis:
- W pierwsze kolejności przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami. Na herbatnikach równomiernie rozłóż masę na bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Bezę pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj warstwę z jabłkami. Do garnka przełóż pokrojone w kostkę jabłka i wlej wodę. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika i duś przez około 10-15 minut - do momentu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Garnek zdejmij z ognia. Wsyp galaretki. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Całość odstaw do lekkiego stężenia.
- Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na gęsty, sztywny krem. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
- Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami. Na herbatniki wyłóż lekko stężałe jabłka z galaretką. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Wyłóż krem śmietankowy, wyrównaj. Na kremie ułóż ostudzoną bezę z herbatnikami.
- Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Malinowa chmurka doskonale jest nam znana, ale jabłkowa? Wygląda przepysznie! Musimy przetestować. Pozdrawiamy znad filiżanki aromatycznej kawy :)
OdpowiedzUsuń