niedziela, 2 kwietnia 2023

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka wielkanocne faszerowane pastą z pieczarek. 
Jajka faszerowane pieczarkami


Jajka faszerowane pieczarkami - składniki:

  • 8 jajek
  • 400 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 4,5 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła

Jajka faszerowane pieczarkami - przepis: 

  • Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, delikatnie zbij skorupki. Pozostaw w zimnej wodzie do momentu ich ostudzenia. Następnie obierz, przekrój wzdłuż na pół, delikatnie wyjmij żółtka, przełóż na talerz i rozgnieć widelcem.
  • Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki oczyść, osusz i pokrój w plasterki. 
  • Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Następnie dodaj 1 łyżkę masła i pieczarki. Smaż przez kilka minut, do czasu ich zarumienienia. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Pieczarki z cebulą pozostaw do ostudzenia, a następnie zmiksuj blenderem. 
  • Do zmiksowanych pieczarek dodaj rozgniecione żółtka, drobno posiekaną natkę pietruszki, majonez oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Jeśli farsz wydaje się zbyt suchy, dodaj do niego jeszcze odrobinę majonezu.
  • Gotową  masą faszeruj białka.
Smacznego!
Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

1 komentarz:

  1. Szukam przepisów na Święta Wielkanocne, a że lubię pieczarki, chyba właśnie znalazłam. Na zdjęciu jajo wygląda apetycznie. Spróbujemy :) Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń