środa, 12 kwietnia 2023

Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie

Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z piersi kurczaka marynowane w śmietanie. Proste, szybkie i pyszne!
Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie

Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • mąka do panierowania
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany, cebula suszona
  • masło klarowane do smażenia


Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem granulowanym oraz suszoną cebulą. 
  • Mięso przełóż do szklanego naczynia, zalej śmietaną. Wymieszaj w taki sposób, by każdy kawałek mięsa był pokryty śmietaną. Tak zamarynowanego kurczaka odstaw na całą noc do lodówki. 
  • Na drugi dzień, mięso panieruj w mące. 
  • Smaż na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie

Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz