Ekspresowe i proste w przygotowaniu kotlety ziemniaczane z mozzarellą.
Kotlety ziemniaczane z mozzarellą - składniki:
1 kg ziemniaków
250 g mozzarelli
sól i pieprz
mąka pszenna
do panierowania: 1-2 jajka + bułka tarta
olej do smażenia
Kotlety ziemniaczane z mozzarellą - przepis:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przeciśnij przez praskę. Ziemniaki zagnieć i przełóż do miski. Ziemniaki w misce podziel na 4 równe części. Wyjmij jedną część i w to miejsce wsyp mąkę pszenną. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie zagnieć.
Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki.
Uformuj kotlety. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, spłaszczaj i wciskaj w nie mozzarellę. Uformuj w taki sposób, by powstały płaskie kotlety.
Kotlety panieruj w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam