czwartek, kwietnia 20, 2023

Kurczak po parmeńsku

Pyszne, soczyste i aromatyczne filety z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej i dużą ilością parmezanu, zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą. 
Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 80 g bułki tartej
  • 100 g parmezanu
  • 1-2 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Kurczak po parmeńsku - składniki na sos pomidorowy:

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 ml przecieru pomidorowego
  • 0,5 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta cukru
  • oliwa z oliwek

Pozostałe składniki:

  • 125 g tartej mozzarelli


Kurczak po parmeńsku - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, przekrój wzdłuż na pół, dopraw z obu stron solą i pieprzem. 
  • W misce lub głębokim talerzu wymieszaj bułkę tartą, parmezan, czosnek granulowany i sól. 
  • W osobnej misce lub głębokim talerzu rozkłóć jajka. 
  • Przygotowane kawałki kurczaka najpierw obtocz w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i parmezanu. 
  • Piersi kurczaka obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
  • Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Krótko podsmażaj na średnim ogniu, ale uważaj, by czosnek się nie spalił. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią i szczyptą cukru. Gotuj na średniej mocy palnika przez około 15 minut, często mieszając. 
  • Połowę sosu pomidorowego wyłóż na dno naczynia żaroodpornego. Ułóż kawałki mięsa. Na mięso wyłóż pozostały sos pomidorowy. Całość posyp tartą mozzarellą.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Doceniam fakt, że przepis jest łatwy do wykonania i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, co z pewnością zachęci do spróbowania go również początkujących kucharzy. Ogólnie rzecz biorąc, przepis na kurczaka po parmeńsku brzmi pysznie i apetycznie. Dziękuję za podzielenie się nim z nami i zachęcam do dalszego dzielenia się smacznymi przepisami.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger