sobota, 1 kwietnia 2023

Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

Pyszny mazurek wielkanocny z powidłami śliwkowymi, mleczną czekoladą i orzechami włoskimi. 
Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi




Mazurek z czekoladą i orzechami włoskimi - składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

  • około 200 g powideł śliwkowych
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g mlecznej czekolady 
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich


Mazurek z czekoladą i orzechami włoskimi - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę i cukier puder, dodaj żółtka, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części. 
  • Każdą część równomiernie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm. Oba ciasta piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut - do uzyskania złotego koloru.
  • W kąpieli wodnej roztop połamaną na mniejsze kawałki mleczną czekoladę wraz ze śmietaną kremówką. Do rozpuszczonej, jeszcze ciepłej czekolady dodaj posiekane orzechy włoskie.
  • Złóż ciasto. Pierwszy blat ciasta posmaruj powidłami śliwkowymi, przykryj drugim. Na wierzch wyłóż czekoladę z orzechami. 
  • Mazurek przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje po około 3 dniach od przygotowania.
Smacznego!
Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

4 komentarze:

  1. Ciasto kruche bardzo tłuste,za duża ilość masła na taką ilość mąki.Po upieczeniu tłuste ręce przy wyciąganiu z blaszki.Nie polecam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szanowna Pani/ Szanowny Panie, istotą kruchego ciasta jest stosunkowo duża ilość tłuszczu. To właśnie masło decyduje o jego kruchości. Proporcje w tym przepisie są takie, jakie powinny być. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt.

      Usuń
  2. Naprawdę mazurek wygląda przepysznie. Ja właśnie planuję takiego upiec na święta. Tylko czekam jeszcze na nowy piekarnik, bo obecny niestety przestał działać. Sporo szukałam, czytałam aby był dobry także mam nadzieję, że dobrze wybrałam

    OdpowiedzUsuń