Przepis na pyszne i aromatyczne naleśniki podane z prażonymi jabłkami.
Naleśniki z jabłkami - składniki na naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Naleśniki z jabłkami - składniki na prażone jabłka:
1,5 kg jabłek
3 łyżki masła
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki cukru
Naleśniki z jabłkami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto.
Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
Przygotuj prażone jabłka. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka przełóż na patelnię, dodaj masło, cynamon i cukier waniliowy.
Wymieszaj. Smaż na średniej mocy palnika przez około 15 minut - do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać. W trakcie smażenia jabłka często mieszaj. Na samym końcu dodaj cukier, wymieszaj.
Złóż naleśniki w kopertę. Jabłka wyłóż na połowę naleśnika, złóż na pół i jeszcze raz na pół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz