środa, 19 kwietnia 2023

Naleśniki z jabłkami

Przepis na pyszne i aromatyczne naleśniki podane z prażonymi jabłkami. 
Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia       

Naleśniki z jabłkami - składniki na prażone jabłka:

  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru

Naleśniki z jabłkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
  • Przygotuj prażone jabłka. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka przełóż na patelnię, dodaj masło, cynamon i cukier waniliowy. 
  • Wymieszaj. Smaż na średniej mocy palnika przez około 15 minut - do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać. W trakcie smażenia jabłka często mieszaj. Na samym końcu dodaj cukier, wymieszaj. 
  • Złóż naleśniki w kopertę. Jabłka wyłóż na połowę naleśnika, złóż na pół i jeszcze raz na pół.
  • Naleśniki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz